28 augustus: Brommelswandeltocht bij de Schierstins

Geniet volop van zelfgeplukte 'brommels' (bramen) na een wandeling in het Friese Veenwouden.

Lees ook

De dieppaarse vruchten pronken eind augustus weer volop tussen het groen van talloze stekelige bramenstruiken. In Veenwouden wordt dit gevierd met het jaarlijkse Brommelsfestijn. Dit jaar vind het bramenfeest in de noordelijke Friese Wouden plaats op zaterdag 28 en zondag 29 augustus en zoals altijd worden er vele activiteiten georganiseerd.
Bij cultureel centrum de Schierstins in het dorp kun je op 28 augustus terecht voor een mooie wandeltocht. Er zijn routes uitgestippeld van 10 en 20 kilometer die de deelnemers langs weilanden leiden waar bramen geplukt kunnen worden. Beide tochten starten bij de Schierstins en lopen onder andere door het prachtige moerasgebied De Houtwiel, waar een nieuw wandelpad is aangelegd dat het dorp met de natuur verbindt. Bij De Valom zijn een paar weilanden aangewezen waar de wandelaars zelf volop brommels kunnen plukken.

Wandelaars die de route van 10 kilometer willen lopen kunnen zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur starten bij de Schierstins. Fanatiekelingen die graag de langere route volgen moeten wat vroeger uit de veren, de starttijd van deze route is tussen 9.00 en 10.00 uur. Halverwege de route van 20 kilometer is een plek waar een consumptie kan worden besteld. Alle wandelaars dienen voor 17.00 terug te zijn bij het cultureel centrum.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting De Schierstins, via [email protected] of een kijkje nemen op de website van het Brommelsfestijn.

En heb je na de wandeling een hele bak vol bramen geplukt? Maak dan bijvoorbeeld lekkere bramenblondies met witte chocolade of bramenjam met limoen en vanille. De recepten vind je hier.

Beeld: Mypurgatoryyears

Laatste nieuws

Zie ook