5x de leukste activiteiten op de Wadden

Een heerlijk eilandgevoel gegarandeerd!

Wat gaan we deze zomer doen? Vakantievieren in eigen (Noorder)land, natuurlijk! En waar kan dat nou beter dan op de Wadden? Een heerlijk eilandgevoel gegarandeerd. Noorderland zet de leukste activiteiten op de Waddeneilanden voor je op een rij.

Vlieland – de Vlielander Kaasbunker
Wie wel van een kaasplankje op z’n tijd houdt, moet een bezoek aan de Vlielander Kaasbunker brengen. Hier maakt eilander Nils Koster vol passie en enthousiasme kazen die rijpen in een voormalige drinkwaterbunker en 24 uur per dag met zilte zeelucht belucht worden. Het resultaat zijn heerlijke kazen met bijzondere ingrediënten, zoals zeewier, honingklaver en duinkruiden. Nils organiseert met regelmaat rondleidingen en proeverijen in de bunker, zodat je zelf de kazen kunt ontdekken.

Schiermonnikoog – ritje met de Eilander Balgexpres
Helemaal naar het uiterste puntje van Schiermonnikoog: fanatiekelingen kunnen dit stuk natuurlijk lopen, maar stiekem is een ritje met de Eilander Balgexpres velen malen leuker. De Balgepress rijdt vanaf het Bezoekerscentrum via de Badweg het Noordzeestrand op en rijdt dan naar de oostkant van het eiland. Daar stap je uit om zeehonden te spotten, bijzondere schelpen te verzamelen en – misschien wel het belangrijkste – van de indrukwekkende rust en natuur te genieten.

Terschelling – bezoek aan een Dark Sky Park
Tegenwoordig hebben veel plekken last van lichtvervuiling, wat weer nadelige gevolgen heeft voor de natuur. Toch zijn er er aantal gebieden in Nederland waar het nog wél pikkedonker wordt, zoals op Terschelling. Natuurgebied De Boschplaat heeft het predicaat Dark Sky Park toegekend gekregen, en is dus de perfecte plek om te genieten van een schitterende sterrenhemel. Er worden diverse (wandel)tochten naar dit gebied georganiseerd zodat je zelf de duisternis kunt ervaren.

Texel – beklim de vuurtoren
Elk Waddeneiland staat bekend om zijn vuurtoren, maar toch is de vuurtoren van Texel wel het meest bijzonder: het is namelijk de enige in Nederland waar je aan drie kanten over de zee kunt uitkijken. De tocht naar de top van de 47 meter hoge toren is even een flinke klim, maar dat harde werken wordt beloond met prachtig uitzicht. Bij goed weer zie je niet alleen heel Texel, maar kun je ook Vlieland en Den helder zien liggen.

Ameland – toeren door ’t Oerd
Natuurliefhebber? Dan kan een fiets- of wandeltocht door ‘t Oerd, een veelzijdig natuurgebied aan de oostzijde van het eiland, niet ontbreken. Daar vind je een grote verzameling van oude hoge duinen – de hoogste van Ameland, “Oerdblinkert”, tikt maar liefst de 24 meter aan – en zeldzame planten. Samen zorgen ze voor een dynamisch strandlandschap waar veel diersoorten graag verblijven. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes in ’t Oerd uitgezet die je op sportieve wijze met dit unieke natuurgebied laten kennismaken.

Benieuwd naar meer uittips? Het volledige artikel – gevuld met nóg meer activiteiten in heel Noord-Nederland – verscheen in Noorderland 2021-5. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Bron: Karlijn Noordhof | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Westerkerkje

Het Westerkerkje: overnacht in het kleinste houten kerkje van Nederland

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.