Ontdek Groningen met fietsroutes ‘Welkom op de wierde’

Maak met deze routes kennis met een van de oudste cultuurlandschappen.

Wie denkt dat Groningen zo plat als een dubbeltje is, vergist zich: in het noorden van de provincie ga je juist heuveltje op, heuveltje af. Ontdek één van de oudste cultuurlandschappen van Europa met de fietsroutes Welkom op de wierde.

Wierden zijn in de prehistorie door mensen gemaakte heuvels waardoor men bij overstromingen van de Waddenzee droge voeten hield. Al eeuwen vind je hier schilderachtige dorpjes, de grootste dichtheid middeleeuwse kerken van Nederland en veel gastvrije herbergen. Fietsen langs en over de Groninger wierden is als fietsen door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit.

Leer de wierden kennen
In de route-app en het routeboekje Welkom op de wierde staan verhalen over de lokale bewoners, mythes en interessante Wierdenweetjes. Zo lag een deel van Noord-Groningen op een eiland of zelfs in zee. Er blijken meerdere grote kloosters geweest te zijn. En bij het afgraven van wierden werden complete boerderijen, een mysterieus masker, een Romeins zwaard en rituele graven gevonden. In Museum Wierdenland kom je hier alles over te weten.

Mooiste dorpen
Via zes verschillende fietsroutes kun je het Hogeland van Groningen ontdekken. Zo fiets je onder andere langs Winsum, verkozen door de ANWB tot mooiste dorp van Nederland. Maar ook door Niehove, verkozen tot mooiste dorp door de Elsevier. Het middeleeuwse stadje Appingedam ligt aan de route, beroemd om zijn Hangende Keukens. Of Westeremden waar schilder Henk Helmantel zijn museum heeft en de vissersplaats Zoutkamp. Al met al verrassende routes voor wie het weidse en authentieke Groningen op de fiets wil ontdekken.

De app Welkom op de wierde is verkrijgbaar in de App Store en Play Store, de routeboekjes bij de VVV’s.

Bron: Groeten uit Groningen | Beeld: Wilco van der Laan

Laatste nieuws