20 maart: de Friese fonteinen van 11fountains gaan weer aan

Elk jaar op ‘Kletterdei’ worden de fonteinen weer aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren. 

Lees ook

Zaterdag 20 maart mogen de fonteinen van kunstproject 11fountains in Friesland weer kletteren! Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, het culturele hoofdstad-jaar van Europa, verrijkten internationaal gerenommeerde kunstenaars elf Friese steden met unieke waterwerken. Elk jaar op ‘Kletterdei’ (Klaterdag) worden de fonteinen weer aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.
Livestream
Met in iedere Friese stad een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van ‘grootste beeldentuin van Europa’ dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is normaal gesproken een feestelijk moment, maar vanwege de huidige coronamaatregelen kunnen er dit jaar geen toeschouwers bij aanwezig zijn. Om het aanzetten toch te vieren gaat op 20 maart om 09.00 uur een video live op www.friesland.nl/11fountains waarin de kunstwerken alsnog voor het publiek te bewonderen zijn. Extra bijzonder is het gedicht dat Dichter van Fryslân Nyk de Vries speciaal voor de 11fountains schreef en voordraagt in de video.

De Oortwolk in Franeker

Ontdek de 11fountains
Vorige zomer werden de 11fountains-wandelroutes geïntroduceerd. Dit zijn korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende 11fountains-stad leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via www.11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken en bijbehorende steden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de informatie.

De Walvis in Harlingen

Ieder een eigen thema
Net zoals elke stad een eigen geschiedenis kent, hebben ook de fonteinen elk een eigen verhaal. Allen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar het waterwerk staat. Zo vind je bij de Zuiderpier in Harlingen ‘De Walvis’, omdat Harlingen ooit in het teken stond van de walvisvangst.

Op zoek naar meer informatie over 11fountains? Bezoek dan www.11fountains.nl.

Bron: Merk Fryslân | Beeld: Merk Fryslân

Laatste nieuws

Zie ook