15 januari: beleef online de Dag van de Elfstedentocht

Een eventuele Elfstedentocht is vanwege het coronavirus niet mogelijk, maar de Dag van de Elfstedentocht gaat dan wél door!

Lees ook

Op vrijdag 15 januari is de tweede editie van de Dag van de Elfstedentocht. Vanwege het coronavirus wordt het evenement dit jaar online georganiseerd. Nederlandse erfgoedinstellingen presenteren via de hashtag #11DAG21 hun meest bijzondere objecten en archieven over de schaatstocht. Ook het publiek wordt opgeroepen om die dag hun mooiste schaatsherinneringen te delen.
15 januari
Op 15 januari 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Dat is dan ook de reden dat 15 januari uitgeroepen is tot Dag van de Elfstedentocht, een dag die geheel in het teken staat van de Elfstedencultuur zoals die wordt beheerd door archieven en musea. De Elfstedentocht is namelijk niet alleen een sportevenement, maar ook cultureel erfgoed dat bestaat uit bijzondere herinneringen, verhalen en historische objecten.

Op social media
Vanwege het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om er een publiek evenement van te maken. In plaats daarvan presenteren aangesloten erfgoedinstellingen op vrijdag 15 januari hun mooiste schaatsobjecten op sociale media via de hashtag #11DAG21. Iedereen is vrij om zich hier bij aan te sluiten met mooie schaatsverhalen, foto’s en filmpjes via #11DAG21.

Deze digitale versie van de Elfstedentocht is een initiatief van Tresoar, het Fries Film Archief, het Fries Scheepvaart Museum, het Drents Archief, het Geheugen van Nederland en sporthistoricus Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl.

Bron: Tresoar | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook