3x recepten met droge worst

In deze drie heerlijke recepten stelen Drentse, Groningse en Friese droge worst de show.

We selecteerden drie heerlijke recepten, met Friese, Groningse en Drentse droge worst in de hoofdrol!

Mosterdsoep met plakjes Drentse droge worst 


Ingrediënten:

  • 1 l bouillon
  • 50 gr margarine
  • 60 gr bloem
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 laurierblaadje
  • 1 grote Drentse droge worst
  • 3 el mosterd
  • 2 dl slagroom
  • peper en zout

Bereiding:
Snijd de Drentse droge worst alvast in smalle plakjes. Doe de margarine in een grote pan van 4 of 5 liter. Als de pan warm is, kan de fijngesneden ui en het laurierblaadje erbij. Voordat de ui verkleurt de bloem toevoegen. Roer met een houten spatel de bloem glad, totdat er een bol ontstaat. Laat de roux op een laag vuurtje al roerend gaar worden. Verwarm de bouillon, voeg deze met kleine scheutjes toe en roer steeds tot het vocht opgenomen is. Bak ondertussen de schijfjes worst ongeveer vijf minuten in een koekenpan. Voeg de mosterd toe aan de soep en roer glad met een garde. Laat de soep nog vijf minuten zachtjes koken, wel steeds even roeren. Voeg vlak voor het serveren de room toe en garneer de soep met de plakjes droge worst.

Chili con Friese droge worst


Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 klein blikje maïs
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 Friese droge worst
  • 1 winterwortel (optioneel)
  • paar tomaten of blikje tomaten (optioneel)
  • 250 ml crème fraîche (optioneel)

Bereiding:
Snijd alle groenten zoals je dat zelf het prettigst vindt. Bak de ui en knoflook glazig en voeg daarna de paprika, droge worst en eventueel de wortel toe. Laat dit een paar minuten pruttelen, voeg de bonen en maïs toe, en laat alles nog even zachtjes doorkoken. Naar smaak kun je nog wat blokjes tomaat of een blikje tomaten toevoegen. Op smaak maken met chilipoeder. Je kunt deze chili serveren met een beetje crème fraîche.

Groninger droge worst lolly’s 


Ingrediënten:

  • 1 grote Groninger droge worst
  • 100 gr peterselie
  • 4 el joppiesaus
  • lange en stevige satéprikkers

Bereiding:
Haal het velletje van de droge worst. Neem twee schaaltjes. Doe in het ene schaaltje de joppiesaus en in de andere de peterselie. Snijd de worst in stevige plakjes en prik deze op de satéprikkers. Dip de bovenkant in joppiesaus en haal daarna licht door de peterselie. Zet de prikker in een blok roggebrood of gebruik een stuk steekschuim (oase) omwikkeld met zilverfolie als basis. Natuurlijk kan met de dip gevarieerd worden naar eigen smaak.

Bron: Cora Westerink, Wini Weidenaar  | Beeld: iStock

Laatste nieuws