Inzoomen voor dag en duister

Als fotograaf stoeit Melvin Jonker (32) graag met alle nuances van dag en duister.

Het licht heeft vele gezichten. Soms is het diffuus, als ochtendnevel over verstild land. Mystiek in de vroege uren van de dag. Dan weer fel, gefilterd door het gebladerte. Heel soms weet je het te vangen, in een spot die op het landschap staat. Als fotograaf stoeit Melvin Jonker (32) graag met alle nuances van dag en duister.

De ontdekking van fotografie was een waarachtige eyeopener voor de dertiger uit Groningen. ‘Niet eerder had ik beseft hoeveel invloed lichtgevoeligheid kan hebben op het vastleggen van een landschap,’ zegt Melvin Jonker. Oh, hij had al veel van de wereld gezien in zijn werkzame leven als marinier, als marechaussee en gepassioneerd globetrotter samen met zijn partner Lianne (33); maar het oog van de camera gaf een nieuwe dimensie aan het begrip kijken. En het mooie is: die liefde deelt hij graag met anderen.

Melvin Jonker is intussen al ‘een paar camera’s verder’ sinds zijn vuurdoop. Hij weet alles van het gouden uur en het blauwe uur, leerde het vak tot in de finesses, volgde cursussen bij onder meer Bas Meelker; stadgenoot en begenadigd landschapsfotograaf. Ook stuitte hij bij toeval op IGoGroningen: een origineel platform van bloggers en vloggers die allen wonen, studeren of werken in Stad en één ding gemeen hebben: een groot hart voor “hun” Groningen. Hun motto: beleef Stad als een local. Zo laten ze graag zien onder welke bruggen je de mooiste, verborgen kunst aantreft, loodsen ze fans van verse patat naar de beste adresjes of de leukste salsafeesten, maar bieden ze ook alternatieve stadswandelingen, inspirerende fotografiefietstochten- of rondvaarten. Dat klikte dus meteen met Melvin. Een vruchtbare samenwerking was geboren.

Meer lezen over fotograaf Melvin Jonker en zijn tours door Groningen? Dit verhaal verscheen in Noorderland 2020-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze webshop.

Bron: Jolanda de Kruyf | Beeld: Melvin Jonker

Laatste nieuws