Tentoonstelling Matthias Weischer in het Drents Museum

De nieuwe tentoonstelling laat een overzicht zien van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt.

Lees ook

Het werk van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer is vanaf 1 november 2020 te zien in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling Bühne met circa dertig schilderijen toont een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt.
Matthias Weischer wordt gezien als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst en maakt deel uit van de Neue Leipziger Schule, een kunstenaarsgroep die het Drents Museum al geruime tijd volgt. Hij behaalde in 2003 zijn MA aan de Hochschule für Grafiek und Buchkunst in Leipzig. Zijn vroege werk bestaat uit donkere, desolate interieurs die iets grimmigs en surreëels hebben. Later verandert Weischer zijn stijl en gaat hij in de buitenlucht landschappen en tuinen schilderen in heldere en fellere kleuren. In zijn huidige werk komen de twee stijlen samen. Weischer is teruggekeerd naar de interieurs, maar schildert nu losser en kleurrijker. Hij zet zijn werk op in dikke lagen verf die bijna een architecturale kwaliteit hebben.

Podium in de tentoonstelling
Bijzonder element in de tentoonstelling is het podium uit het atelier van kunstenaar Matthias Weischer. Weischer verzamelt meubels en attributen, schildert behang en gordijnen met rijke patronen op panelen en gebruikt de gebouwde bühne vervolgens als referentie voor zijn schilderijen. Het is dan ook geen kunstwerk an sich, maar gereedschap voor de kunstenaar. Bezoekers worden uitgenodigd om letterlijk in een Weischer te stappen.

Online opening
De tentoonstelling Bühne van Matthias Weischer wordt zaterdag 31 oktober online geopend van 15.45 tot 18.00 uur. Via een livestream presenteert moderator Cunera van Selm een programma met verschillende gasten vanuit de Abdijkerk. Kijk voor meer informatie op de website van het Drents Museum.

Bron: Drents Museum | Beeld: Matthias Weischer, Bulb, 2020, olieverf op canvas, collectie Drents Museum

Laatste nieuws

Zie ook