Expositie Henk Helmantel Drents Museum

Vanaf dit najaar hangen ruim 80 schilderijen van Henk Helmantel in het Drents Museum.

Lees ook

Henk Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Vanaf dit najaar hangen ruim 80 schilderijen van de Groningse kunstenaar in het Drents Museum. In de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder zijn van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 de topstukken uit zijn oeuvre te zien. Daarnaast worden voorwerpen getoond die op zijn schilderijen staan en uit de persoonlijke verzameling van de kunstschilder komen. Naast Helmantels kunstenaarschap is er aandacht voor de kunstbeleving van zijn werk. In het uitgebreide randprogramma bij de tentoonstelling komen kunst, kunstbeleving en de actualiteit op een bijzondere manier samen.
Henk Helmantel (Westeremden, 1945) is al 54 jaar kunstschilder en werkt onverminderd door. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van het hedendaags realisme in Nederland. In eerste instantie lijkt hij voorwerpen en interieurs enkel en alleen realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. Helmantel transformeert ‘gewone’ dingen in schatten en laat juist de schoonheid van het kleine en het alledaagse zien.

De wereld van Henk Helmantel gaat over ambacht en inspiratie, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. Zeker in deze tijd van stilstaan, afstand en contemplatie is de beleving van het werk van Helmantel waardevol. In Henk Helmantel – Meesterschilder is er speciale aandacht voor de kunstbeleving van Helmantels werk. Als bezoeker kun je de schilderijen in alle rust, soms zelfs zittend, bekijken en dankzij verschillende kijktips de kunst anders beleven. Daarnaast kun je met je eigen smartphone en koptelefoon muziek uit het atelier van Helmantel beluisteren. Ook is het mogelijk actief aan de slag te gaan door zelf te tekenen tussen de kunstwerken. Voor families is er een gratis familieroute langs alle werken met kijk-, denk-, speel- en doe-opdrachten.

drentsmuseum.nl

Beeld: Henk Helmantel, Stilleven met kweeperen en twee flessen (uitsnede), 2019, olieverf op paneel, 100 x 122 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert

Laatste nieuws

Zie ook