Bron: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk | Beeld: José van Riele
In de nazomer genieten we volop van rijp, zwart fruit. Bramen! De braam is een eigenwijze struik, vol stekelige doorns, maar z’n oogst is zó ontzettend lekker. De takken, zwaar van vruchten, hangen over sloten, langs hekken en op verlaten terreinen. En ja hoor, dat zul je altijd zien, de dikste exemplaren zijn ’t moeilijkst bereikbaar.
Dit artikel verscheen in Noorderland 2018-6.
Oer-Hollandse bramenjam met een twist van limoen en vanille
Ochtendgloren, een kopje thee, zonnestralen op je gezicht en een beschuitje met huisgemaakte bramenjam. Ook heerlijk voor door de yoghurt of op het ijs.
Ingrediënten
- 500 gram verse bramen
- 200 gram Geleisuiker Speciaal
- scheutje water
- 1 el limoensap
- rasp van 1 limoen
- 1 vanillestokje
- 2 weckpotjes of schone jampotjes
Werkwijze
- Was de bramen en doe ze in een pan. Voeg een scheutje water en de Geleisuiker Speciaal toe en breng aan de kook.
- Voeg het sap en de limoenrasp toe.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit, voeg samen met stokje toe aan de bramen. Laat een aantal minuten op laag vuur doorkoken. Verwijder op het laatst het vanillestokje. Wil je een gladde jam, prak dan de bramen extra fijn met een vork en haal daarna door een zeef. Breng dit opnieuw aan de kook en laat nog een minuut doorkoken.
- Steriliseer ondertussen de potjes. Zet de potjes in een pan en giet er kokend water overheen. Breng de pan water met de potjes weer aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en laat de potjes op de kop op een schone theedoek drogen. Pas op, de potjes zijn heet. Gebruik eventueel een tang om de hete potjes uit de pan te halen.De deksels en rubberen ringen volstaan met een dompelbad in kokend water.
- Vul de potjes tot de rand en draai goed dicht. Zet de potjes op de kop. Zo trekt de jam vacuüm en kun je die langer bewaren.
- Laat de jam afkoelen en bewaar in de koelkast.
Blondies met witte chocolade en bramen
In plaats van brownies, nu eens blondies. Een heerlijke luchtige blondie rijkelijk gevuld met braam en witte chocolade. Een ware traktatie!
Ingrediënten
- 225 gram roomboter
- 175 gram suiker
- 275 gram bloem
- 4 eieren
- 200 gram witte chocolade : 75 gram smelten, 75 gram in stukjes, 50 gram voor garnering
- 125 gram bramen
- 1 vanillestokje
- ½ zakje bakpoeder
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Smelt de boter, meng de suiker erdoor en klop tot een glad geheel. Smelt in de hete boter ook 75 gram witte chocolade. Giet het boter-chocolademengsel in een grote kom.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, voeg in gedeeltes de bloem met bakpoeder toe en klop tot een luchtig geheel.
- Schraap het merg uit het vanillestokjes en roer door het beslag.
- Hak 75 gram witte chocolade in stukjes en voeg de stukjes toe aan het beslag.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Giet het beslag in de vorm en druk de bramen in het beslag.
- Bak de blondie in 30 minuten goudbruin. Controleer met een houten prikker of de cake goed gaar is. Als de prikker er droog uitkomt, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen, smelt de resterende 50 gram witte chocolade en verdeel dit over de cake als leuke garnering!
Semifreddo van Griekse yoghurt met witte chocolade, braam en bramencoulis
Een heerlijke Italiaanse ijstaart die je half bevroren serveert. Het romige van de slagroom en de Griekse yoghurt met een vleugje witte chocolade en de zoetheid van de bramen vormen een zalige combinatie.
Ingrediënten
- 250 gram slagroom
- 500 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 100 gram witte chocolade
- 125 gram verse bramen
- 150 gram bramen (voor de bramencoulis)
- 2 eetlepels suiker
- 1 klein scheutje water
- eventueel poedersuiker
Werkwijze
- Begin met het maken van de coulis. Doe de bramen in een pannetje en voeg 2 eetlepels suiker toe en een scheutje water. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen totdat de bramen helemaal zacht zijn. Pureer met een staafmixer, laat afkoelen en druk door een zeef.
- Bekleed een cakeblik met huishoudfolie en houd aan elke kant een stuk folie over.
- Hak de witte chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Klop de slagroom lobbig. Roer de Griekse yoghurt los en meng met de slagroom en voeg de gesmolten chocolade toe. Voeg een schepje coulis toe aan het mengsel en roer het heel voorzichtig door.
- Schenk de helft van het yoghurtmengsel in het cakeblik. Verdeel een aantal bramen over de laag yoghurt. Schenk dan de rest van het mengsel erbij. Schep vervolgens een paar lepels coulis op de yoghurt en roer met de achterkant van een lepel door de yoghurt zodat een marmereffect ontstaat.
- Dek de semifreddo af met de resterende folie en zet in de vriezer. Na ongeveer 4 uur is de semifreddo klaar.
- Leg een snijplank op het cakeblik en keer om. Verwijder de folie, schep eventueel nog wat coulis op de bovenkant en garneer met verse bramen en eventueel nog wat blauwe bessen. Bestrooi met wat poedersuiker en serveer direct.