Braam, de zwarte nazomerkoning

De braam is een eigenwijze struik, vol stekelige doorns, maar z’n oogst is zó ontzettend lekker.
Bramen

Dit artikel verscheen in Noorderland 2018-6.

In de nazomer genieten we volop van rijp, zwart fruit. Bramen! De braam is een eigenwijze struik, vol stekelige doorns, maar z’n oogst is zó ontzettend lekker. De takken, zwaar van vruchten, hangen over sloten, langs hekken en op verlaten terreinen. En ja hoor, dat zul je altijd zien, de dikste exemplaren zijn ’t moeilijkst bereikbaar.

Een warme zomer doet de smaak goed,. die is zoet en sappig zoals een braam hoort te zijn. Let wel op: ook al ziel je struiken vol verleidelijke vruchten hangen, wildplukken is officieel verboden. Een klein beetje oogsten voor eigen gebruik wordt wel door de vingers gezien, maar de zoetsappige nazomerkoninkjes zijn toch echt bestemd als broodnodig voedsel voor de vogels. Gelukkig zijn er volop zelfpluktuinen waar je, zoveel als je maar wilt, kunt plukken.

Oer-Hollandse bramenjam met een twist van limoen en vanille


Ochtendgloren, een kopje thee, zonnestralen op je gezicht en een beschuitje met huisgemaakte bramenjam. Ook heerlijk voor door de yoghurt of op het ijs.

Ingrediënten

  • 500 gram verse bramen
  • 200 gram Geleisuiker Speciaal
  • scheutje water
  • 1 el limoensap
  • rasp van 1 limoen
  • 1 vanillestokje
  • 2 weckpotjes of schone jampotjes

Werkwijze

  • Was de bramen en doe ze in een pan. Voeg een scheutje water en de Geleisuiker Speciaal toe en breng aan de kook.
  • Voeg het sap en de limoenrasp toe.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit, voeg samen met stokje toe aan de bramen. Laat een aantal minuten op laag vuur doorkoken. Verwijder op het laatst het vanillestokje. Wil je een gladde jam, prak dan de bramen extra fijn met een vork en haal daarna door een zeef. Breng dit opnieuw aan de kook en laat nog een minuut doorkoken.
  • Steriliseer ondertussen de potjes. Zet de potjes in een pan en giet er kokend water overheen. Breng de pan water met de potjes weer aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en laat de potjes op de kop op een schone theedoek drogen. Pas op, de potjes zijn heet. Gebruik eventueel een tang om de hete potjes uit de pan te halen.De deksels en rubberen ringen volstaan met een dompelbad in kokend water.
  • Vul de potjes tot de rand en draai goed dicht. Zet de potjes op de kop. Zo trekt de jam vacuüm en kun je die langer bewaren.
  • Laat de jam afkoelen en bewaar in de koelkast.

Blondies met witte chocolade en bramen


In plaats van brownies, nu eens blondies. Een heerlijke luchtige blondie rijkelijk gevuld met braam en witte chocolade. Een ware traktatie.

Ingrediënten

  • 225 gram roomboter
  • 175 gram suiker
  • 275 gram bloem
  • 4 eieren
  • 200 gram witte chocolade : 75 gram smelten, 75 gram in stukjes, 50 gram voor garnering

  • 125 gram bramen
  • 1 vanillestokje
  • ½ zakje bakpoeder

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Smelt de boter, meng de suiker erdoor en klop tot een glad geheel. Smelt in de hete boter ook 75 gram witte chocolade. Giet het boter-chocolademengsel in een grote kom.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe, voeg in gedeeltes de bloem met bakpoeder toe en klop tot een luchtig geheel.
  • Schraap het merg uit het vanillestokjes en roer door het beslag.
  • Hak 75 gram witte chocolade in stukjes en voeg de stukjes toe aan het beslag.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Giet het beslag in de vorm en druk de bramen in het beslag.
  • Bak de blondie in 30 minuten goudbruin. Controleer met een houten prikker of de cake goed gaar is. Als de prikker er droog uitkomt, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen, smelt de resterende 50 gram witte chocolade en verdeel dit over de cake als leuke garnering!

Laatste nieuws