Honden welkom, mits aangelijnd

Natuurmomenten en Staatsbosbeheer komen met het dringende verzoek om viervoeters aan te lijnen, tenzij het gaat om een hondenlosloopgebied.

Lees ook

Lekker het Dwingelderveld in, genieten van een wandeling over de heide, samen met je hond. In de meeste natuurgebieden van Natuurmonumenten, en andere terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer, zijn honden welkom. Maar wel op een manier dat de natuur er geen last van heeft. Daarom komen Natuurmomenten en Staatsbosbeheer met het dringende verzoek om viervoeters aan te lijnen, tenzij het gaat om een hondenlosloopgebied.
Honden in de natuur
Honden hebben een jachtinstinct en kunnen wilde dieren opjagen en aanvallen. Ze verstoren – vaak zonder dat hun baasjes het in de gaten hebben – nesten en jongen van dieren die het al moeilijk hebben. Onder andere herten, reeën, wilde zwijnen, hazen en dassen slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Ook bijten honden ieder jaar niet alleen reeën dood, maar ook de schapen die Natuurmonumenten inzet bij het natuurbeheer.

Ook wandelaars en fietsers willen op hun manier van de natuur genieten. En dan is het soms niet prettig als een hond tegen je opspringt of luid blaffend achter de fiets aanrent. Ook ruiters en hun paarden kunnen schrikken van loslopende honden.

Hou de hond aan de lijn
Daarom komen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met het volgende dringende verzoek: hou de hond aan de lijn. De gebieden waar honden wel los mogen lopen, worden door de organisaties duidelijk aangegeven.

Toezicht op loslopende honden
De boswachters en toezichthouders zullen eigenaren aanspreken als hun hond losloopt waar dat niet mag en leggen hen uit waarom een hond in een natuurgebied aan de lijn moet. Maar ze zullen ook een fikse bekeuring uitschrijven voor het laten loslopen van een hond of het opjagen en verontrusten van wild.

Bron: Natuurmonumenten, redactie Noorderland | Beeld: Pauline Joosten, Natuurmonumenten

Laatste nieuws

Zie ook