Lifeguards aan zee

Aan de kustlijn van de Friese Waddeneilanden komt het aan op koelbloedigheid, inzicht, topconditie en opperste concentratie.

Wie bij de strandwacht denkt aan strak gepolijste types uit Baywatch, heeft het grondig mis. De in het roodgeel gehulde helden van de KNRM moeten het niet hebben van spierballenvertoon. Aan de kustlijn van de Friese Waddeneilanden komt het aan op koelbloedigheid, inzicht, topconditie en opperste concentratie. ‘Ja, dit is een vakantiebaan, maar wél een zeer verantwoordelijke.’

Ze opereren elk badseizoen onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en zijn op het bewaakte deel van de stranden niet te missen in hun kleurrijke outfits. Gele polo, rode short, portofoon. Rescuetube, board en/of waterscooter in de aanslag en de haviksblik voortdurend op zee gericht. Dat zijn de lifeguards op het Noordzeestrand van de vier Friese Waddeneilanden. Ze zijn deze zomer weer actief met pakweg 90 jongens en meiden uit het hele land die, al naar gelang noodzaak en drukte, op de verschillende eilanden werkzaam zijn. Vanaf half juni al in de weekends op Ameland, juli en augustus is het “volle bak bezetting” op alle eilanden en de eerste helft van september draaien ze alleen nog diensten in de weekends op Ameland.

Geromantiseerd beeld
Wie weet het nog? In de jaren 90 van de vorige eeuw keken we onze ogen uit als David Hasselhoff, Pamela Anderson en hun andere, gestroomlijnde collega’s van de populaire tv-serie Baywatch het strand van Malibu bevolkten. Een geromantiseerd beeld natuurlijk, dat coördinator Peter Reimert van de KNRM dan ook graag wat wil relativeren. ‘Deze mensen worden door ons streng geselecteerd op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Natuurlijk, het ís een mooie baan, maar hoe serieus ga je ermee om? Je moet echt down to earth zijn en goed met mensen kunnen omgaan.’

Dit is het elfde seizoen dat de KNRM lifeguards inzet. Meestal zijn het jongelui, tussen de 18 en 25 jaar, die een week of vier aaneengesloten op een eiland verblijven en daar volgens een rooster werken. Vooral op Ameland is dat verblijf uniek te noemen, want daar overnachten de lifeguards in hun reddingpost, die letterlijk op het strand staat van Hollum, Nes en Buren.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-5. Je bestelt dit nummer hier of haal 'm snel in de winkels!

Bron: Jolanda de Kruyf | Beeld: Jantina Scheltema

Laatste nieuws