Stadsgids van Leeuwarden

Dwaal met ons door de binnenstad van Leeuwarden en ontdek wat deze Friese stad – anno nu – in petto heeft.

Lees ook

Dit artikel verscheen in Noorderland 2019-7. Je bestelt dit nummer hier.
In 2018 droeg Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Dat gaf de Friese stad een enorme boost waarvan de sporen nog steeds te zien zijn. Dwaal met ons door de binnenstad en ontdek wat Leeuwarden – anno nu – in petto heeft. 

Bijzondere bezienswaardigheden


Oldehove
“De toren van Pisa”, maar dan in Leeuwarden. Tijdens een bezoek aan de Friese hoofdstad kan de Oldehove – de scheve en onafgemaakte kerktoren van Leeuwarden – niet ontbreken. 

Love’-fontein
Tegenover het Centraal Station van Leeuwarden vind je de “Love”-fontein, een van de 11 fonteinen in Friesland die onderdeel zijn van een internationaal kunstproject. “Love” bestaat uit twee metershoge hoofden waar een grote mistwolk omheen hangt. De Spaanse kunstenaar brengt hiermee een ode aan de jeugd in de stad en de nevel over de Friese velden.
11fountains.nl

Friese hofjes en gasthuizen
Leeuwarden is een aantal hofjes en gasthuizen rijk. Ze werden destijds gesticht om Friese inwoners – en met name weduwvrouwen en ouderen – gratis onderdak en eten te bieden. Die functie hebben de hofjes en gasthuizen allang niet meer, maar ze worden nog wel bewoond. Bekijk bijvoorbeeld het Boshuisengasthuis (waar nog steeds alleen vrouwen mogen wonen!), het hofje met de typerende naam Luilekkerland of het indrukwekkende Sint Anthony Gasthuis. 

Blokhuispoort
Waan je tussen de boeven en schurken in de Blokhuispoort. Althans, vroeger! Tot 2007 deed het gebouw dienst als Huis van Bewaring. Nu is het complex omgetoverd tot een cultureel centrum waar van alles te beleven is. Ontdek de winkeltjes in de voormalige cellen, kom in het museum alles over de geschiedenis van de Blokhuispoort te weten en eet een hapje in Café de Bak of in het drink- en eetlokaal Proefverlof. 

Blokhuispoort

Lekker eten


STEK

Strijk rond lunchtijd neer bij STEK Leeuwarden, gevestigd in het oude brugwachtershuisje aan de Harlingersingel. Amerikaanse pannenkoeken versierd met gekarameliseerde appels, wraps met gerookte zalm en verse broodjes met Franse brie en vijgenspread: de kaart van STEK varieert van super gezond tot watertandend lekker. Meer trek gekregen? Je kunt bij STEK ook aanschuiven voor het ontbijt, avondeten en de borrel. Terwijl je van het eten smult, geniet je van het uitzicht over het water waar geregeld mooie schepen varen. 
Harlingersingel 2
stekleeuwarden.nl

Moon
Zoetekauwen opgelet! Wie écht van suiker houdt, moet een bezoekje aan Moon brengen. Dit liefelijke café vind je in de binnenstad van Leeuwarden en valt meteen op door het zoetsappige interieur. Je kunt hier terecht voor bijzondere koffie, fruitige smoothies en kleurrijk gebak. Wie iets meer op de lijn let, kan ook met een gerust hart bij Moon terecht. Op de menukaart pronken onder andere gezonde broodjes met avocado en rode biet, gemaakt van biologische en duurzame producten.
Kelders 35
moonleeuwarden.nl 

Eindeloos
Sluit jouw dag in Leeuwarden af met een overheerlijk diner bij Restaurant Eindeloos. De brigade, onder leiding van chef-kok Stefan Visser, werkt met duurzame producten die uit de omgeving komen. Samen met lokale groentetelers, slagers en vissers zorgen ze voor pure verwennerijen op het dinerbord. Daarbij kiest de keuken wat je eet, origineel dus! Eindeloos werkt met diverse verrassingsmenu’s en proeverijen (beide vanaf 3 gangen) die je kunt uitbreiden met signatuurgerechten van de chef. De bijpassende en bovendien biologische wijnen vullen de gerechten aan. Dankzij het gastheerschap van Ilja Vermunt is Eindeloos een plek waar je je thuis voelt en waar je bij iedere gang getrakteerd wordt op unieke en verrassende smaaksensaties. Dat is pas écht eindeloos genieten. 
Korfmakersstraat 17
restauranteindeloos.nl 

De leukste winkeladresjes


NØRD
Sinds een tijdje pronkt NØRD aan de Sint Jacobsstraat in Leeuwarden en inmiddels is de winkel niet meer uit de Friese stad weg te denken. De moderne conceptstore verkoopt onder andere interieuraccessoires, verzorgingsproducten en sieraden, stuk voor stuk gemaakt door kleine en zelfstandige ontwerpers. Voor liefhebbers van uniek (maar betaalbaar) design is NØRD dus een waar walhalla. Even een pauze tijdens het winkelen? Je kunt bij NØRD ook terecht voor een lekkere kop koffie. 
Sint Jacobsstraat 15
nord-store.nl

House of Taste
Wie de smaak van Friesland wil proeven, moet langs House of Taste gaan. Deze delicatessenwinkel is gevestigd aan de Kleine Kerkstraat, tweemaal verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. House of Taste verkoopt lekkere streekproducten uit de provincie, zoals Friese Berenburg – in de vorm van de Oldehove! – en Friese worst en kaas. Maar ook voor buitenlandse lekkernijen ben je bij House of Taste aan het goede adres. 
Kleine Kerkstraat 36
houseoftaste.nl

Hardwerk & Fogeltje
Deze Friese woonwinkel heeft hergebruik en duurzaamheid hoog in het vaandel. Bij Hardwerk & Fogeltje vind je namelijk niet alleen nieuwe spullen, maar ook veel vintage meubels en interieuraccessoires in verschillende stijlen. Wie dus op zoek is naar authentieke hebbedingen met unieke verhalen moet bij deze hippe winkel zijn. 
Nieuwstad 121
hardwerkfogeltje.nl

House of Colour
Of je nu voor jezelf iets leuks zoekt of op zoek bent naar een mooi cadeau voor iemand anders: grote kans dat je bij House of Colour slaagt. Deze woonwinkel verkoopt bijzondere accessoires voor zowel binnen als buiten. Van warme plaids tot hippe kussens en van sfeervolle kandelaars tot lekkere geurkaarsen: bij House of Colour draait het om gezelligheid in en om het huis. 
Naauw 14
houseofcolour.nl 

Keramiekmuseum Princessehof

Leuk om te doen


A Guide to Leeuwarden

Wil jij Leeuwarden écht goed leren kennen? Loop dan eens mee met een stadswandeling van A Guide to Leeuwarden. Samen met een gids wandel je door de eeuwenoude binnenstad en bezoek je de mooiste, soms ook verborgen plekjes van Leeuwarden. Onderweg vertelt de gids je de verhalen die achter de historische gebouwen schuilgaan, zodat jij meer leert over de rijke geschiedenis van de Friese hoofdstad. Zo ontdek je tijdens de tour waar Mata Hari’s roerige leven begon, waarom de Oranjes verbonden waren met de Grote Jacobijnkerk en hoe het schoolplein van de voormalige Joodse school van Leeuwarden voor altijd leeg blijft. Tijdens de tour duik je niet alleen de geschiedenis in, maar ontdek je ook de leukste eet- en winkeladresjes van de stad. De gidsen delen graag hun tips met je. De wandeling start op het Oldehoofsterkerkhof. Daarna wandel je ongeveer anderhalf uur door de binnenstad. A Guide to Leeuwarden bestaat van vrijwillige bijdragen: na afloop van de wandeling bepaal je dus zelf wat je de tour waard vond. Bijna iedere dag kun je aan een tour van A Guide to Leeuwarden deelnemen. Bekijk de website voor een overzicht van alle tours en bijbehorende tijden. 
aguidetoleeuwarden.nl 

Gezonken Schatten in het Keramiekmuseum Princessehof 
Ontdek de tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Het museum neemt je in deze tentoonstelling mee naar de 9de tot en met de 19de eeuw waarin handelsschepen over de hele wereld op zoek gingen naar peper, zijde en porselein. Dat ging wel eens mis, met als gevolg dat er schepen vergingen. In de tentoonstelling zie je het keramiek en andere voorwerpen die honderden jaren in de scheepswrakken bewaard zijn gebleven. De objecten vertellen bijzondere verhalen over de maritieme Zijderoute in Azië en laten bovendien zien hoe destijds archeologisch onderzoek naar de wrakken uitgevoerd werd. In de tentoonstelling zie je de schatten, bestaande uit bruiklenen uit Korea en Singapore, van maar liefst acht oude schepen. Zo zijn onder andere de keramieken vondsten van de Tek Sing, San Diego en het VOC-schip Geldermalsen te zien. De tentoonstelling is nog tot en met 30 augustus 2020 te bezoeken.
Grote Kerkstraat 9
princessehof.nl 

Meer weten over Leeuwarden? Ga dan naar friesland.nl.

Bron: Karlijn Noordhof | Beeld: Karlijn Noordhof, Keramiekmuseum Princessehof, iStock

Laatste nieuws

Zie ook