Tentoonstelling Jannes de Vries in Veenkoloniaal Museum Veendam

Ploegschilder Jannes de Vries heeft veel betekend voor de kunstgemeenschap in Groningen. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam wijdt een tentoonstelling aan de Groningse schilder.

Lees ook

Vandaag, 2 juni, heropent het Veenkoloniaal Museum in Veendam na wekenlang dicht te zijn geweest door COVID-19. Met deze opening start meteen de tentoonstelling met schilderijen van Ploegschilder Jannes de Vries. De tentoonstelling is tot en met 16 augustus te zien.

Jannes de Vries, lid van de Groninger kunstkring De Ploeg, heeft een grote rol gespeeld in de kunstwereld van Groningen. In deze expositie geeft het Veenkoloniaal Museum een zo'n groot mogelijk overzicht van zijn oeuvre.

De Groningse schilder was onderdeel van kunstkring De Ploeg. Hoewel hij vooral bekendstaat om zijn felgekleurde landschappen en de kunst die is ontstaan naar aanleiding van zijn buitenlandse reizen, maakte hij ook religieus werk. In de jaren zestig kwam De Vries regelmatig naar Veendam. Hij gaf daar schilderles aan de leden van ‘Het Palet’, op dat moment de enige vereniging van amateurkunstenaars in Noordoost-Nederland. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Ploegkenner Richard ter Borg.

Jannes de Vries was zeer gelovig, wat ook te zien was in zijn werk. De grootsheid van zijn Schepper wilde hij voelbaar maken door krachtige composities met bijzondere kleuren en landschappen met hoge horizon. Ook schilderde hij voorstellingen uit de Bijbel. Eind jaren zeventig kocht de gemeente Winschoten maar liefst vijftien van deze religieuze schilderijen van De Vries. Deze hangen sindsdien in de Marktpleinkerk in Winschoten en een gedeelte hiervan is te zien op de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum.

Let op: Wegens de coronamaatregelen is het verplicht om minstens 24 uur van te voren te reserveren via veenkoloniaalmuseum.nl.

Beeld: Jannes de Vries – Landschap

Laatste nieuws

Zie ook