‘Oog in oog met oorlog’ nu online te zien

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden foto’s en films van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Fryslân.

Lees ook

Helaas zijn we door de maatregelen omtrent COVID-19 aan huis gekluisterd en zijn musea niet open en gaan evenementen niet door. Gelukkig spelen veel organisaties daar creatief op in, zoals het Fries Verzetsmuseum. Zij hebben ervoor gezorgd dat je vanaf vandaag de tentoonstelling Oog in oog met oorlog online kunt bekijken in een 360 graden-omgeving.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden foto’s en films van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Fryslân. De tentoonstelling sluit aan bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). De virtuele tentoonstelling is gemaakt door Coolminds en maakt gebruik van een platform van Q42, dat speciaal ontwikkeld werd voor het Rijksmuseum.

Oog in oog met oorlog geeft een indringend beeld van de oorlogsjaren, het verzet en de Jodenvervolging in Fryslân. Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue. De beelden vertellen zowel bekende als minder bekende verhalen van Friesland tijdens de oorlog, het verzet en de Joden-vervolging. Op de archiefbeelden zijn Friese plaatsen nauwelijks te herkennen door de Duitse bewegwijzering. Zo zijn huiveringwekkende filmbeelden te zien van de deportatie van de familie De Jongh in 1942, stiekem gemaakt door een overbuurman. Ook zijn foto’s en filmbeelden te zien van een nationaal-socialistische bijeenkomst op het Wilhelminaplein (dat door de bezetter 'Het Plein' werd genoemd). In Leeuwarden, maar ook in andere steden, werd het straatbeeld overspoeld met Duitse bewegwijzering. Verder worden foto’s getoond van de hongerwinter van 1944-1945. Circa 70.000 hongerevacués werden over Fryslân verspreid, waar de tekorten net iets minder nijpend waren dan in de rest van Nederland. Op Schiermonnikoog werden gesneuvelde Engelse vliegeniers met militaire eer begraven door Duitse soldaten.

Ook zijn er schrijnende beelden te zien van de hongerwinter van 1944-1945, toen zo’n 70.000 evacués over Friesland werden verspreid. En hoe zag de bevrijding in Friesland eruit? In de tentoonstelling zijn beelden te zien van Friese dorpen in de eerste dagen na de bevrijding. Al met al geven de foto’s en video’s een compleet overzicht van zowel de oorlogsjaren als de bevrijding.

Gelijktijdig met de tentoonstelling Oog in oog met oorlog is in het Fries Verzetsmuseum een presentatie te zien rond het thema vrijheid anno nu. In de tentoonstelling, die eind 2019 werd geopend, vertellen elf Friezen met uiteenlopende achtergronden hun eigen verhaal over vrijheid. Ook deze presentatie is online te bezoeken. Het Fries Verzetsmuseum is sinds 1979 actief om het verhaal over Fryslân tijdens de Tweede Wereldoorlog op een educatieve wijze te vertellen. In 1995 werd het museum onderdeel van het Fries Museum. In 2013 verhuisde het Fries Verzetsmuseum mee met het Fries Museum naar het nieuwe gebouw aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Bekijk de virtuele tour hier.

Bron: Fries Verzetsmuseum | Beeld: Fries Verzetsmuseum

Laatste nieuws

Zie ook