Eeuwige rust op Natuurbegraafplaats Mepperdennen

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een natuurbegraafplaats: een plek waar de natuur vrij spel heeft en waar je je laatste rustplek dus tussen de bomen en het gras vindt.

Het is geen leuk onderwerp om over na te denken, maar toch moet het: de dood. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een natuurbegraafplaats: een plek waar de natuur vrij spel heeft en waar je je laatste rustplek dus tussen de bomen en het gras vindt.

Door de groeiende vraag naar natuurbegraafplaatsen opent er ook een vlak bij Meppen: Natuurbegraafplaats Mepperdennen. Het gebied van 22 hecatre ligt in een relatief jong bos. Het is er stil, het enige geluid dat je hoort is het gefluit van vogels. Een prachtige plek om rust te vinden.

Bij Natuurbegraafplaats Mepperdennen staat de verbinding tussen mens en natuur centraal. De natuurbegraafplaats wil de natuur in het jonge bos verder ontwikkelen. Er worden open ruimtes in het dicht op elkaar staande bos gecreëerd, en er is een natuurbeheerplan om meer variatie in het bos aan te brengen en de ecologische waarde te verhogen. De opbrengst van de graven komt deels ten goede aan de natuur.

Je kunt je eigen rustplaats uitkiezen bij Natuurbegraafplaats Mepperdennen. Normaal gesproken wordt dit vaak overgelaten aan de nabestaanden, maar juist bij een natuurbegraafplaats vinden mensen het fijn om zelf hun plekje uit te zoeken. Daarnaast is eeuwigdurende grafrust voor veel mensen aantrekkelijk. Dankzij deze grafrust blijft dat stukje natuur ook voor altijd natuur. Wat meespeelt in de populariteit van natuurbegraven, is dat veel mensen het een mooie  gedachte vinden om terug te keren naar de natuur. De natuur is troostend voor nabestaanden en verzorgt bovendien het onderhoud.

Momenteel wordt het ontvangsthuis gebouwd, een duurzaam houten gebouw met daarin het informatiecentrum en een ruimte voor een bescheiden plechtigheid.  De plechtigheid kan heel persoonlijk worden ingevuld, rekening houdend met natuur en omgeving.

Kleding van de overledene en de kist zijn bij natuurbegraven van biologisch afbreekbaar materiaal, bijvoorbeeld een mand van riet of een kist van onbewerkt hout. Ook de grafmarkering is natuurlijk; een eenvoudige boomschijf met inscriptie. Een graf is altijd makkelijk weer terug te vinden dankzij de GPS-coördinaten die de nabestaanden ontvangen.

Ben je geïnteresseerd in een plek op een natuurbegraafplaats? Kom op 22 maart om 14.00 naar Natuurbegraafplaats Mepperdennen voor de eerste rondleiding door het gebied. Deze start vanaf de parkeerplaats bij het ontvangsthuis aan de Zwarte Hurenweg 1 in Meppen, en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor meer informatie over de natuurbegraafplaats of om je aan te melden voor de rondleiding kun je terecht op www.mepperdennen.org.

In verband met het nieuwe Coronavirus worden veel evenementen afgelast. Kijk voor actuele informatie op de site van de organisatie: www.mepperdennen.org.

Bron: Natuurbegraafplaats Mepperdennen | Beeld: Natuurbegraafplaats Mepperdennen

Laatste nieuws