15/12-17/12: WinterWelVaart in Groningen

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december vindt de elfde editie van WinterWelVaart in Groningen plaats. Ruim twintig historische schepen leggen aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen.

Lees ook

Tekst: WinterWelVaart | Beeld: Knelis Meijer

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december vindt de elfde editie van WinterWelVaart in Groningen plaats. Ruim twintig historische schepen leggen aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen: de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord kun je je onderdompelen in het uitgebreide muziek-, theater- en kunstprogramma. Ook aan de wal is genoeg te beleven met een kunstroute, een sfeervolle wintermarkt en een speciaal kinderprogramma. WinterWelVaart is gratis toegankelijk.

Voorafgaande aan WinterWelVaart in de stad Groningen zijn de schepen te zien op meerdere locaties in de provincie. Ze leggen aan in Appingedam en Winschoten op 9 december, in Zoutkamp op 9 en 10 december en in Garnwerd en Werf Wolthuis in Sappemeer op 13 december.

Muziek en theater op twintig schepen in de stad
Aan de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A liggen meer dan twintig historische charterschepen. In het ruim van deze fantastische schepen kun je genieten van een uitgebreid muziek- en theaterprogramma met artiesten uit alle windstreken. Uiteraard kun je ook kennismaken met de schippers die hun schepen gratis toegankelijk maken voor publiek en graag vertellen over hun werk en de schepen! Alvast enkele highlights uit het programma:

 • Meindert Talma
  Live brengt Talma 'Je denkt dat het komt' als een meeslepende audiovisuele trip waarin het publiek wordt meegezogen in een gezongen en verteld (film)verhaal over de eerste, vormende doorbraakjaren van een enigszins afwijkende Noordelijke outsidermuzikant en schrijver in de Nederlandse muziek- en schrijverswereld.
 • Moon Moon Moon
  Sprookjesachtige lo-fi slackerfolk. Mark Lohmann verstopt kleine intieme liedjes. Soms onder een laag gruis, soms onder veel instrumenten, soms in zijn dagboek. Opgenomen in boomhutten en op zolders waar het spookt.
 • Lamia Bedioui & the Desert Fish
  Deze Tunesisch-Griekse zangeres maakt een mediterane melange van oude volksverhalen. Samen met haar band toont ze aan dat in muziek geen muren bestaan, alleen ontmoetingen.
 • Friedrich Heinrich Kern
  Een modern-klassieke New Yorkse componist die voortdurend op zoek is naar de schoonheid in klassieke disciplines aan de ene kant en het bruisende leven in een metropool aan de andere kant. Intrigerende mix van een drukke en kapotte stad en sereen pianospel.

Wintermarkt
WinterWelVaart is geen WinterWelVaart zonder de markt. De wintermarkt is een kerstmarkt met een knipoog! Verwacht geen traditionele kerststalletjes met kerstaccessoires, WinterWelVaart doet het net even anders! De markt biedt een uitgebreide selectie aan winterse producten, kunst en antiek, eten, drinken en niet-te-missen snuisterijen. In gezellige houten huisjes en kraampjes krijg je genoeg kansen om te slagen voor dat ene originele kerstcadeau of je last- minute kerstinkopen!

Sterrenbeeld Kunstroute en kinderprogramma
Naast de activiteiten in en rond de schepen, is er prachtig werk te zien van beeldende kunstenaars die wonen en werken in het A-kwartier. Ook is er werk te zien van een aantal gastexposanten. Een speciale kunstroute over de kade zorgt er voor dat je niks hoeft te missen. Er is ook een prachtig kinderprogramma tijdens WinterWelVaart. Dit programma vindt plaats aan boord van diverse schepen en in het Scheepvaartmuseum. Speciaal voor kinderen van alle leeftijden zijn er bijzondere activiteiten te doen zoals theatervoorstellingen, workshops, een speurtocht en een piratengame.

Van Lauwerszee tot Dollard tou!
Zoals genoemd zijn de schepen van WinterWelVaart te zien op meerdere locaties in de provincie. In 2014 vond de eerste editie van ‘Lutje WinterWelVaart’ -het kleine zusje van WinterWelVaart Groningen- plaats in Appingedam. Dat smaakte naar meer! Dit jaar meren we aan in Zoutkamp, Appingedam, Winschoten, Garnwerd en Werf Wolthuis in Sappemeer. Er is veel te zien én te doen met muziek-, en theateroptredens, kerstmarkten en ijsbanen. Door de verbintenis van verschillende locaties in de provincie, wordt het verhaal van de Groninger scheepvaart nog beter verteld. Van ‘Lauwerszee tot Dollard tou’! De schepen komen samen in de stad Groningen, als regionaal centrum van handel en scheepvaart.

Praktische informatie
WinterWelVaart provincie Groningen 9,10 & 13 december
​​​​​​​Appingedam en Winschoten: 9 december
Zoutkamp: 9 & 10 december
Garnwerd en Werf Wolthuis in Sappemeer: 13 december

WinterWelVaart stad Groningen: 15 t/m 17 december
Vrijdag 15 december 12.00-00.00 uur
Zaterdag 16 december 12.00-00.00 uur
Zondag 17 december 12.00-18.00 uur

Volg WinterWelVaart via:
www.WinterWelVaart.nl
Facebook.com/WinterWelVaart
Twitter: @WinterWelVaart 

Laatste nieuws

Zie ook