26/12: Kerstwandeling “Sporen van De Ploeg in Groningen”

Op tweede kerstdag dinsdag 26 december organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voor de zevende keer een begeleide kerstwandeling door de stad Groningen.

Lees ook

Tekst en beeld: Groninger Kerken

Op tweede kerstdag dinsdag 26 december organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voor de zevende keer een begeleide kerstwandeling door de stad Groningen. Deze middag wandelt u onder leiding van een deskundige gids door de binnenstad van Groningen in kersttooi. Het programma start om 14.00 uur in de remonstrantse kerk, het kantoor van de SOGK met een korte inleiding gevolgd door de wandeling en we sluiten de middag hier ook weer af met een kort kerstconcert. 

Het thema van de wandeling is dit jaar: "Sporen van De Ploeg in Groningen". De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De leden zijn vooral kunstschilders, maar ook musici en literatoren zijn lid geweest van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Een bekend gezegde in Groningen luidt: ‘De Ploeg is wereldberoemd in Groningen’. Een nuchter Groninger statement of een wat schampere typering uit het westen van ons land? Feit is dat de leden van deze kunstkring al voor 1940 landelijke bekendheid hadden door tentoonstellingen in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Den Haag en Dordrecht. 

Na de korte inleiding vertrekken de wandelaars met gids voor de kerstwandeling door Groningen. We gaan op zoek naar sporen van De Ploeg in het centrum van Groningen. Zo komen we o.a. langs de (verdwenen) locatie waar de kunstenaars geregeld samen kwamen: Bodega Dik (Chez Dicque). Motieven in de stad waren veelvuldig onderwerp voor schilderijen van Johan Dijkstra en Jan van de Zee. Onder andere de Lage en Hoge der A, de Noorderhaven, het Noorderplantsoen, de Vismarkt en de Grote Markt. Ook woonden (en werkten) een aantal leden in de stad, bijvoorbeeld George Martens en, Hendrik Werkman en componist Daniel Ruyneman en beeldhouwer Willem Valk. En dan heb je zo een Ploeg-wandeling langs geschilderde plekken, woonhuizen en ateliers.

Circa 15.45 zijn de wandelaars terug in de remonstrantse kerk waar de warme chocolademelk en de glühwein dan klaar staan. Om 16.15 uur begin het drie kwartier durende kerst(barok)concert Dit concert kan ook apart bezocht worden.

De details
Datum: tweede kerstdag maandag 26 december 2017
Kerk open 13.30 uur – Remonstrantse kerk – Coehoornsingel 14 Groningen
Aanvang programma: 14.00 uur 
Einde wandeling: 15.45 uur remonstrantse kerk

15.45 – 16.15 uur; Tijd voor een hapje en een drankje
Start concert: 16.15 uur 
Einde programma: 17.00 uur 
Prijs (inclusief concert): € 8,75 (donateurs SOGK € 7,00)                                                                                                  

Opgave: [email protected] of 050-3123569 Opgeven kan t/m donderdag 21 december.
NB: Het concert kan ook apart bezocht worden; de toegangsprijs bedraagt dan € 6,-. En SOGK-donateurs betalen dan slechts € 4,80

Nog niet genoeg van De Ploeg? De Groninger Zilverkamer staat van 15 december 2017 t/m 16 juni 2018 in het teken van het 100 jarig jubileum van de De Ploeg.

Laatste nieuws

Zie ook