Winterstil

Hoofdredacteur Rodi Nijp-van Reeken schrijft in haar welkomstwoord over de stilte van januari, en al het pracht dat we tussen hemel en aarde kunnen vinden.

Lees ook

Foto: iStock

Het is stil buiten. Zo stil als het alleen in januari zijn kan. Op de vlakte van het Noorderland is de horizon een smalle streep in de verte en over de stoppels van geoogste grond echoot alleen de luidklok van de kerkgang. Hooguit een vlucht ganzen op doorreis. Verder niets. De natuur lijkt voor heel even haar adem in te houden. Ze wacht geduldig op wat komen gaat, net als wij.

Na die feestdagendrukte kunnen we zo verlangen naar verstilling. Even de rem erop. Stilte die nodig is om op te laden, voor herbezinning, en om weer dichter tot jezelf te komen. Dan kan een koude winterwandeling wonderen doen, want in de natuur klópt het allemaal. Daar is alles precies zoals het moet zijn. De luchten en de kleuren zijn zo bijzonder in deze tijd van het jaar dat je ze zou willen fixeren. Gelukkig heeft de fotograaf dat al voor ons gedaan; kijk maar op pagina 76. Magisch mooi beeld dat je hemels zou kunnen noemen, maar dat hoeft niet. Je mag er ook gewoon verwonderd naar kijken én van genieten. In alle stilte.

Ook de aarde onder onze voeten inspireert; aan de oppervlakte kunnen we juist nu mooie sporen zien van wilde dieren en ondergronds borrelt en broeit er ook alweer van alles. Lees maar, op pagina 50. Bodemleven dat stilletjes wacht op wat komen gaat. Net als wij.

Buiten voel je het. Dat de wereld letterlijk aan onze voeten ligt. Misschien volgen we het spoor van onze eerste stap, of buigen we halverwege af. Wie zal het zeggen. Alles is nog mogelijk, in dit nagelnieuwe verse jaar.

Rodi Nijp-van Reeken
Hoofdredacteur

 

Haal de nieuwste Noorderland nu in de winkel of bestel ‘m hier online. 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook