Schuilen bij een bakje troost

Het Theehuis Sneek op de begraafplaats is een vredige halte: hier kun je je verdriet delen, maar ook lachen. Samen praten, of even stil. Hier haal kun je schuilen bij een bakje troost.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Gert Tabak

Hier wordt diep verdriet gedeeld maar ook geregeld gelachen. Samen gepraat en soms liever stilletjes gezwegen. Het theehuis is een ontmoetingsplaats waar bezoekers van de begraafplaats zich mogen warmen aan thee, koffie én aandacht. Een vredige halte om op adem te komen zoals hier in Sneek, het jongste in z’n soort in het Noorden.

Het zijn van die dagen dat het maar niet licht wil worden. Een druilerige regen tikt onophoudelijk tegen de hoge ramen van de voormalige beheerderswoning, op de algemene begraafplaats in Sneek. Maar áchter die ramen hangt een warme gloed; het is er behaaglijk, er klinken bemoedigende stemmen. Kom maar verder, lijken die te zeggen, binnen is een kapstok vol jassen, altijd een luisterend oor of even een arm om je schouder. Of simpelweg een mok warme drank om je handen aan te warmen. Soms is dat alles wat je even nodig hebt.

Hartverwarmende steun
Op tafel, naast de doos met tissues, is een kleurenwaaier aan roosjes geschikt. Beetje fleur in een vaas, elke week weer. Verse bloemen, dat is een geste van de bloemenhandel in de stad. ‘Hartverwarmend,’ vinden de vier vriendinnen Ineke Faber, Mettelina Baarda-Kuiper, Jildou Algra-Kuiper en Hieke de Vries-Van der Zee. Samen stonden ze aan de basis van Het Theehuis Sneek. Het is dankzij dat soort spontane steunbetuigingen dat hun droom vorig voorjaar van de grond kwam.

Meer lezen? Lees het volledige artikel in de eerste Noorderland van 2018. Haal 'm in de winkel of bestel 'm hier.

 

Laatste nieuws