19/11-27/5: Amerikaans Realisme in Drents Museum

Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een spectaculair overzicht van Amerikaans realisme.

Lees ook

Tekst: Drents Museum | Beeld: Edward Hopper (1882-1967), Morning Sun, 1952, olieverf op doek, 71,44 x 101,93 cm, Columbus Museum of Art, Ohio: Museum Purchase, Howald Fund

The American Dream – American Realism 1945 – 2017: één tentoonstelling, twee locaties. Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een spectaculair overzicht van Amerikaanse realisme met werk van kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Roy Lichtenstein, Stone Roberts, Alex Katz en Chuck Close.

De internationale dubbeltentoonstelling is tegelijkertijd in Assen en Emden te zien. In totaal gaat het om meer dan 200 schilderijen, werken op papier, foto's en sculpturen, verdeeld over beide musea. Het Drents Museum richt zich op de periode 1945-1965, Kunsthalle Emden toont werken van 1965 tot heden. Niet eerder is zo’n uitgebreid overzicht van Amerikaans realisme in Europa te zien geweest.  

Grensoverschrijdende dubbeltentoonstelling
Aan de hand van de thema’s Mensen, Stad, Landschap, Genre en Stilleven bieden het Drents Museum en de Kunsthalle Emden een fascinerende kijk op the American way of life. De werken, afkomstig uit grote Amerikaanse musea, bedrijfscollecties en privécollecties, voeren de museumbezoeker mee op een reis langs de cultuur van het naoorlogse Amerika. Naast een kunsthistorisch overzicht komen ook de Amerikaanse geschiedenis, politiek en sociale bewegingen aan bod door middel van video- en muziekfragmenten in de tentoonstellings-ruimtes. Beide musea tonen ook een verbindende selectie van een aantal werken uit de periode die tegelijkertijd in het partnermuseum loopt. Het is de eerste keer in Europa dat op internationaal gebied twee musea op deze manier één grote tentoonstelling maken.

Publicatie The American Dream
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige en uitgebreid geïllustreerde publicatie in het Nederlands en in het Duits, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie kost € 24,95 en is straks verkrijgbaar in de Museumshop.

Website The American Dream
Voor meer informatie en online ticketing zie visittheamericandream.com

Ook leuk: op 21 januari geeft dr. Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) in de serie Te Gast in het Drents Museum een lezing over Donald Trump en het dreigend failliet van de Amerikaanse droom.

Laatste nieuws

Zie ook