Heden t/m 6/5: De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner

Het Groninger Museum presenteert De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa.

Tekst: Marketing Groningen | Beeld: iStock

Het Groninger Museum presenteert De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. Laat u verrassen door de ruim 95 prachtige werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. 

De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe opvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving. Deze tentoonstelling presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten. 

Oók Romantiek!
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de aansluitende expositie Ook Romantiek een must-see. In het artificial reality landschap sta je midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Dwaal rond in de verrassende keuze uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang van de Zwarte Romantiek van Studio Job tot aan de zoete witte collectie van modeontwerpers Viktor & Rolf. Laat je fantasie de vrije loop in een duistere soundscape. Bij Ook Romantiek staan beleving en emoties voorop! 

Activiteiten voor het hele gezin
In het Groninger Museum is altijd veel te doen: een interactieve rondleiding voor het hele gezin of een workshop waarbij je zelf lekker creatief bezig kunt zijn. 
groningermuseum.nl

Laatste nieuws