26/1: Feestelijke opening HDKat jaar Ameland 2018

Ameland krijgt haar eigen invulling van het Culturele Hoofdstad jaar 2018. Op vrijdagavond 26 januari vindt de feestelijke opening van dit jaar plaats. Amelanders krijgen een voorproefje van wat er allemaal op het programma staat in 2018.

Lees ook

Tekst: Stichting HDKat2018 Ameland | Beeld: StefanieDegner / iStock

Ameland krijgt haar eigen invulling van het Culturele Hoofdstad jaar 2018. Op vrijdagavond 26 januari vindt de feestelijke opening van dit jaar plaats. Amelanders krijgen een voorproefje van wat er allemaal op het programma staat in 2018. Dit voorproefje vindt plaats in het Natuurcentrum in Nes en het Sorgdrager Museum in Hollum.

Daarnaast doen de Amelander musea mee aan het Culturele Hoofdstad programma 2018Verhalen. Amelanders en mensen van de wal vertellen deze avond over hun speciale verbinding met HDKat, walvissen en de walvisvaart.

Voorproefjes
In het Natuurcentrum in Nes houden verschillende organisaties tussen 19.00 en 22.00 uur een presentatie van hun programma. De Hort Op presenteert haar theatrale route en de muziekvoorstelling Skiemer Wad. Van Kunstmaand Ameland en MadNes Festival krijgen de bezoekers een voorproefje te beleven. De Amelander Musea openen in het Sorgdrager Museum en in het Natuurcentrum hun nieuwe tentoonstellingen. Zij lichten deze avond ook een tipje van de sluier op over de nog te openen tentoonstellingen in “Swartwoude” en in het Maritiem Centrum. Het publiek kan op 26 januari ook meer te weten komen over het Sense of Place project “De Bocht van Ballum”, het vertelprogramma Expeditie Ameland en de Mear Fryslan app: ontdek al fietsend de verborgen verhalen van Ameland.

2018Verhalen
Overal in Friesland worden op deze avond verhalen verteld. Ook op Ameland komen de verhalen los. Op elk heel en elk half uur kan het publiek een keus maken om te luisteren naar verhalen over walvissen, walvisvaart en alles wat Ameland daarmee verbindt. Er zijn 4 locaties, waar 3 vertellers 2x hun verhaal vertellen. Nieuwsgierig geworden? Kom luisteren, kijken en beleven….

Hertaald dagboek Hidde Dirks Kat
Voor 2018 is gekozen voor het thema Hidde Dirks Kat. Het thema werkt als een rode draad door de hele programmering. Op de openingsavond wordt het eerste exemplaar van het hertaalde dagboek van HD Kat overhandigd aan wethouder Pot van Ameland. Initiatiefnemer van deze hertaling is Dolph Kessler, de kunstenaar die samen met Egbarta Veenhuizen het project HDKat op Ameland in gang heeft gezet.

Meer informatie:
Zoek via Facebook op Feestelijke opening Hidde Dirks Kat jaar | Ameland 2018. Ook is uitgebreide informatie te vinden op de website eilandvan.nl. Stichting HDKat2018 heeft deze website eind oktober samen met VVV Ameland gelanceerd. Op deze website zijn gedurende het gehele jaar alle programma’s in het kader van het HDKat jaar te vinden. 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook