16/2: Verhalencafé Herinneringen aan architect Jan Sterenberg

Samen met Stichting Berlagehuis Usquert en Museum Klooster Ter Apel gaat De Verhalen van Groningen de herinneringen aan Jan Sterenberg. Iedereen die herinneringen heeft en die wil delen, is van harte uitgenodigd voor deze avond.

Lees ook

Tekst: De Verhalen van Groningen | Foto: R.J. Stover, westvleugel Museum Klooster Ter Apel

Architectenbureau Sterenberg was niet alleen een begrip in Ter Apel en omstreken maar genoot ook landelijke bekendheid. In de hoogtijdagen (jaren ‘70) werkten er 120 architecten en tekenaars uit de hele wereld. Het was destijds één van de grootste architectenbureaus van Nederland. Het bureau was niet alleen een economische motor voor Ter Apel, de werknemers droegen ook in grote mate bij tot een goed leefklimaat in het dorp. De ‘Sterenbergers’ draaiden mee in de organisatie van plaatselijke evenementen en in het verenigingsleven, zoals de toneelvereniging, de VVV, ’t Nut, het jeugdwerk, oudercommissies van scholen en Stichting Museum Klooster. 

Samen met Stichting Berlagehuis Usquert en Museum Klooster Ter Apel gaat De Verhalen van Groningen de herinneringen aan Jan Sterenberg en zijn medewerkers vastleggen. Iedereen die herinneringen heeft en die wil delen, is van harte uitgenodigd voor deze avond. De verhalen zullen gebruikt worden op de website van De Verhalen van Groningen en in de tentoonstelling over Jan Sterenberg die van april t/m juni 2018 te zien is in Museum Klooster Ter Apel.

Jan Sterenberg
De tentoonstelling over Jan Sterenberg (1923-2000) met als titel Context en Constructie, is onderdeel van het project Noordelijke Architectenportretten van Stichting Berlagehuis Usquert, een serie tentoonstellingen over architecten uit Noord-Nederland. Als architect liet Sterenberg in de periode 1956-1990 overal in Nederland zijn sporen na en was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van betere en goedkopere woningbouw. Begonnen als ontwerper van ruim opgezette bungalows in Ter Apel, groeide Sterenberg uit tot bouwer van grote woningbouwprojecten, inclusief de stedenbouwkundige planning daarvan. Het bureau profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60. Sterenberg maakte naam met woonwijken in een sobere, functionele architectuur in Emmen (Emmermeer, Angelslo, Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer projecten in Lelystad, Zoetermeer, Zwolle (herinrichting binnenstad) en Den Bosch. In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit door open te staan voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt. In 1977 werd Sterenberg hoogleraar seriematige woningbouw aan de T.U. Delft, waar hij zelf ook gestudeerd had. Hij had deze positie, een nieuwe leerstoel, te danken aan het feit dat hij met onder meer de aanpak van de stadswijk Lewenborg landelijk indruk had gemaakt. Na zijn pensionering heeft Sterenberg zich als voorzitter nog decennialang ingezet voor wat nu, mede dankzij hem, Museum Klooster Ter Apel is. De westvleugel naar ontwerp van de Deense architect Johannes Exner kwam er dankzij zijn bemoeienis. Het is daarom niet voor niets dat dit museum nu de eerste tentoonstelling over het werk van Jan Sterenberg herbergt.

Verhalencafé
Het verhalencafé vindt plaats op vrijdag 16 februari in Museum Klooster Ter Apel. Aanvang 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) tot 21.00 uur. Meepraten of alleen luisteren, u bent van harte welkom. De toegang is gratis.  Graag van te voren aanmelden [email protected]. De verhalen worden verzameld op deverhalenvangroningen.nl

Laatste nieuws

Zie ook