Woudreuzen met een verhaal

Drenthe heeft per inwoner de meeste bomen van ons land en daar staan schitterende, stokoude exemplaren tussen. Die doen iets met ons. Gert Tabak gaat op zoek naar Drenthe's grillige giganten.

Tekst & fotografie Gert Tabak

Drenthe heeft per inwoner de meeste bomen van ons land en daar staan schitterende, stokoude exemplaren tussen. Die doen iets met ons. Hun imposante gestalte én de wetenschap dat ze in voorbije eeuwen al zoveel hebben meegemaakt maken grote indruk op de nietige mens. Als een goed bewaard geheim gaat de tijd schuil achter hun bast.

In ons dagelijks leven spelen bomen een belangrijke rol: hun bladerdek zorgt voor schaduw als de zon fel schijnt, biedt een ideale plaats om te dutten, te vrijen, te mijmeren, na te denken, om samen te zijn met vrienden en te genieten van lekkere hapjes en verfrissende dranken. Sommige mensen laven zich aan de energie die bomen geven of eten er graag de vruchten van. Velen bewonderen hun schoonheid in alle seizoenen. Bovendien leveren bomen ons zuurstof. Sommige zijn “heilig”, markeren een plaats voor rituelen. Ook werden en worden ze geplant om te gedenken; een geboorte of overlijden, als herkenningspunt of afbakening in een landschap.

Meer lezen? Je vindt het volledige artikel in het maartnummer van Noorderland, verkrijgbaar in de winkel of online.

 

 

Laatste nieuws