13/4-20/5: Lost in the Greenhouse 

Een Friese Romeo en Julia in de kassen van Sexbierum: In een speciaal gekweekt decor van tomatenplanten wordt in het grootste kassencomplex van Friesland het tragische liefdesverhaal verteld van de Friese Klaske en de Poolse arbeider Wojtek.

Lees ook

Tekst: LF2018 | Foto: ©Catrinus van der Veen

Van 13 april t/m 20 mei 2018 speelt de unieke muziektheatervoorstelling Lost in the greenhouse in de kassen van Sexbierum. De voorstelling maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018 en wordt gebracht door muziektheatergezelschap Orkater in coproductie met Schouwburg De Lawei en in samenwerking met Theater De Koornbeurs.

In een speciaal gekweekt decor van tomatenplanten wordt in het grootste kassencomplex van Friesland het tragische liefdesverhaal verteld van de Friese Klaske en de Poolse arbeider Wojtek. De cast bestaat onder meer uit Maartje van de Wetering, Leopold Witte, Poolse acteurs en talloze amateurspelers en muzikanten uit Friese toneel- en muziekverenigingen. De van oorsprong Friese theatermakers Titus Tiel Groenestege en Geert Lageveen tekenen voor tekst en regie. 

Een tragische liefdesgeschiedenis op locatie 
Lost in the Greenhouse vertelt het verhaal van de Friese en Poolse arbeiders die in de kassen bij Sexbierum werken. Ze plukken er samen tomaten, paprika’s en komkommers. Ze vormen een gemeenschap, een mienskip, in een kunstmatig stukje Nederland. De jonge Polen hebben huis en haard verlaten. De Friezen zijn thuis, maar zien hun leefomgeving veranderen. Er wordt gewerkt, er wordt gefeest, er wordt gedronken, er wordt geroddeld en geflirt. 

Dan ligt er plotseling een lijk. Langzaam tekenen zich de contouren af van een tragische liefdesgeschiedenis. De jonge pool Wojtek wordt gevolgd vanaf het moment dat zijn moeder hem laat zien dat hij in Polen geen toekomst heeft, tot aan zijn dramatische einde in Friesland. Eén plukseizoen lang. Hij wordt hartstochtelijk verliefd op de Friese Klaske. Is de breekbare mienskip bestand tegen gevoelens van heimwee, verlies, wrijving en verlangen? 

Tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 is op zaterdag 27 januari een speciale preview te zien van Lost in the Greenhouse in de binnenstad van Leeuwarden met o.a. Maartje van de Wetering.  

Première 19 april 2018
Speelperiode 13 april t/m 20 mei 2018
Tickets lostinthegreenhouse.com

De belangrijkste rollen worden bezet door Maartje van de Wetering (o.a. winnares Maestro 2017, Noord Nederlands Toneel en Flikken Rotterdam), Leopold Witte (o.a. Gooische Vrouwen, Dokter Deen, De Verleiders en Orkater), Geert Lageveen (o.a. Orkater, Noord Nederlands Toneel en Ernstige Delicten), acteur/muzikant Erik van der Horst (o.a. Orkater, Theatergroep MAX en Smeris) en drie Poolse acteurs Redbad Klijnstra, Peter Jakubow en Angelika Kurowska. De vele figurantenrollen worden vertolkt door amateurspelers en muzikanten uit Friesland.

tekst Geert Lageveen, Titus Tiel Groenestege regie Titus Tiel Groenestege compositie Radek Fedyk, Erik van der Horst spel Leopold Witte, Redbad Klijnstra, Erik van der Horst, Maartje van de Wetering, Geert Lageveen en vele anderen… 

kaarten via: www.lawei.nl, www.lostinthegreenhouse.com, www.2018.nl 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook