Adopteer een bijenvolk bij De Kleine Salamander

Iemand anders (of jezelf!) blij maken én de natuur en ecologische bijenhouderij een handje helpen. Het is twee bijen... eh, vliegen in één klap als je een bijenvolk adopteert bij De Kleine Salamander.

Lees ook

Beeld: Sjoerd Bonnema | Openingsbeeld: RugliG / iStock

Iemand anders (of jezelf!) blij maken én de natuur en ecologische bijenhouderij een handje helpen. Het zijn twee bijen… eh, vliegen in één klap als je een bijenvolk adopteert bij De Kleine Salamander. 

Sjoerd Bonnema van De Kleine Salamander gaf z’n baan bij de overheid op om een ecologische bijenhouderij te beginnen. Het is zijn passie om anders te ondernemen: zijn werk draait niet om materiële verdiensten, maar om rijkdom op een andere manier. Rijkdom die niet ten koste gaat van de aarde en haar bewoners; hij vindt rijkdom in ecologische groei en vrijheid, in het imkeren met respect voor de leefomgeving.

bijen

Als ecologisch werkende imker is voor Bonnema de wisselwerking tussen de bijen, zijn handelen en de gezamenlijke leefomgeving belangrijk. Hij houdt wat hij noemt “streekeigen bijen”: honingbijen die in de omgeving van de vaste standplaatsen door natuurlijke bevruchting tussen darren en koninginnen zijn ontstaan (in plaats van genetisch “zuivere” bijen). Hij ziet in zijn bijenvolken een eigen karakter en door onderlinge vermenging ontstaan er meer volken met een grotere diversiteit aan genetisch materiaal. 

Bonnema werkt met vaste standplaatsen zodat de bijen zo weinig mogelijk verplaatst hoeven te worden. Ook gaat hij zo rustig mogelijk met de bijen om en houdt hij er rekening mee niet teveel handelingen te verrichten binnen de bijenwoning. In het ecologisch imkeren staat de vitaliteit van de bij – en niet persé de productie van honing – voorop. Daarnaast kan door bewuster handelen een bijdrage worden geleverd aan een wereld waarin ecologische, niet economische, groei centraal staat.

bijen2

Met de adoptie van een bijenvolk help je niet alleen mee aan het creëren van vitale, streekeigen bijenvolken, maar wordt het voor Bonnema ook mogelijk om zijn oude kasten te vervangen voor duurzaam gemaakte bijenkasten (die al snel in prijs kunnen oplopen) uit de regio.

De adoptie van een bijenvolk kost €50 per bijenvolk per jaar. Je ontvangt een persoonlijk certificaat, honing, het boekje De Schittering en het informatieblad Adoptie bijenvolk (een uitgebreid document over Bonnema's manier van het ecologisch houden van streekeigen bijen) en gratis bezoek open imkerij- en tuindagen bij De Kleine Salamander.

Kijk voor meer informatie over ecologisch imkeren en de adoptie van een bijenvolk op dekleinesalamander.com.

 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook

winterjassen

De meeste geliefde winterjassen van wandelaars

Voor de fanatieke wandelaars die het niet kunnen laten om door de natuur te slenteren in de koudere maanden, is een winterjas die je beschermt tegen alle winterse elementen een absolute must.

Winnen: 2x emaillen mokken

Wat een kleurrijke motieven op deze emaillen mokken van Wild en Wolf! Maak nu kans op een van de mokken.

101 Assenaardigheden en meer

101 Assenaardigheden en meer is het tweede deel in de Nieuwe Asser Historische Reeks. Martin Hiemink laat je in dit boek meegenieten van indrukken van en weetjes over Assen.

Fit vega(n) food

Voedingsdeskundige Nanneke Schreurs en foodie José van Riele laten zien dat je ook met een vegetarisch of veganistisch dieet een gezonde lifestyle kunt hebben. Ze helpen je op weg met heerlijke plantaardige recepten.

Boeken- en muziekmarkt in Coevorden

Op zaterdag 23 juni vindt de jaarlijkse boekenmarkt plaats in het historische centrum van Coevorden. Ieder jaar wordt deze markt georganiseerd door de activiteitencommissie en trekt liefhebbers vanuit het hele land.