Oranje accenten in de natuur

Korenbloemenblauw, klaprozenrood of paardenbloemengeel. Ons Noorderland is ongekend scheutig met de meest bonte kleuren zodra de zon boven de horizon verschijnt. Maar oranje is zeldzaam!

Lees ook

Tekst: Kees Boele | Fotografie: Kees Boele (Natuurpresentaties®), Stella Bos

Korenbloemenblauw, klaprozenrood of paardenbloemengeel. Ons Noorderland is ongekend scheutig met de meest bonte kleuren zodra de zon boven de horizon verschijnt. Voor bijna elke kleur is er wel een bloem of vogel die er graag mee wil pronken. Alleen oranje is met een klein penseeltje toegepast in onze natuur. Zeldzaam mooi dus! 

April doet wat-ie wil. Mijn moeder gebruikte deze volkswijsheid vooral om te laten zien dat het in de vierde maand kon vriezen en dooien. Maar als ’t een beetje meezit nodigt de voorjaarswarmte al uit om lijf en leden heerlijk uit te strekken in het gras. Loom achterover, een sprietje gras in de mond. Dromerig voor je uit staren totdat je verrast wordt door wat gekriebel rond je neus. Wild om je heen slaan is echt niet nodig, het is een oranje belofte gehuld in groen die laat zien dat je zijn ontbijt in je mond gestopt hebt. Een rupsje-nooit-genoeg had zich vastgeklampt aan jouw grassprietje.

Oranje vlinderpracht
Kleine rupsjes worden groot, vervellen een aantal keren en gaan dan verpoppen. Pas dan wordt de oranje belofte ingelost. Kleine eitjes, gelegd in herfstig gras, komen uit als rupsjes die de lange winter al suffend doorgebracht hebben. Als de eerste voorjaarszon het gras laat ontwaken weet het rupsje dat het tijd is voor de volgende stap. 

Meer lezen? Je leest het volledige artikel in de nieuwe Noorderland. Haal 'm nu in de winkel of bestel 'm hier.

 

 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook