Vernuftige kinderkamers in de natuur

Variatie in “kinderkamers” lijkt beperkt tot vorm en decoratie. Maar Noorderland ontdekte dat er honderden, soms bizarre, vaak ook gewoon vernuftige varianten bestaan.

Lees ook

Tekst: Kees Boele | Fotografie: Kees Boele (Natuurpresentaties®), Stella Bos

Jonge vogels kruipen in een nest uit het ei, een haas wordt geboren in een hazenleger en een vosje diep onder de grond. Variatie in “kinderkamers” lijkt beperkt tot vorm en decoratie. Maar Noorderland ontdekte dat er honderden, soms bizarre, vaak ook gewoon vernuftige varianten bestaan. Van eenpersoons huishoudens tot complete crèches.

Maandenlang zwoegen op de mooiste kinderkamer is er in de dierenwereld echt niet bij. Geen gedachten over zachtroze wolkjes aan het plafond
of juist genderneutraal schilderwerk. En speelgoed? Dat leidt alleen maar af van wat het pasgeboren jong werkelijk moet doen: opgroeien tot
volwassen soort. In de natuur telt vooral het praktisch gemak. Laat de bouw van het nest over aan een goede uitvoerder en alles komt hopelijk goed.

Aanbesteding
Een geschikte kinderkamer komt niet uit de lucht vallen. Galwespjes hebben echter wel een erg dwingende manier van aanbesteding. Zij maakt haar keus en de uitvoerder heeft geen inspraak. Het begin lijkt liefdevol en teder. Zacht, bijna strelend met haar pootjes, loopt ze over een blad, knop of bijna bovengronds worteltje. Haar voelsprietjes voortdurend in beweging. Zoekend naar de beste plaats voor de geboorteplaats van haar kroost. 

Benieuwd naar het hele artikel? Je lees het in Noorderland 4-2018, nu verkrijgbaar in de winkel en online.

Laatste nieuws

Zie ook