Groninger Museum opent fietsroute langs meesterwerken van De Ploeg

Speciaal voor het Ploegjaar heeft het Groninger Museum in samenwerking met specialist in recreatieve routeconcepten AbelLeisure een mooie fietsroute langs een aantal hotspots gemaakt.

Tekst: Groninger Museum | Foto: iStock

Woensdag 20 juni is de feestelijke kick off van een nieuwe fietsroute door Groningen langs kunstwerken van De Ploeg. Het Groninger Museum selecteerde schilderijen die zijn gekoppeld aan een aantal locaties in het Groninger landschap, de zogenaamde 'hotspots'. Langs de route zijn 12 replica’s van de originele werken te bewonderen die de plek mogelijk of daadwerkelijk verbeelden. Zo kunnen kunst- en fietsliefhebbers de locaties bewonderen zoals deze door de kunstenaars van De Ploeg 100 jaar geleden zijn vastgelegd en hiermee een vergelijking maken met het landschap van nu.

De route
Speciaal voor het Ploegjaar heeft het Groninger Museum in samenwerking met specialist in recreatieve routeconcepten AbelLeisure een mooie fietsroute langs een aantal hotspots gemaakt. De route voert onder meer langs 12 locaties die door architectuurcentrum Platform GRAS van replica’s van Ploegschilderijen zijn voorzien. Drie ondernemers en een woningbouwvereniging stelden hun pand in de binnenstad beschikbaar voor de tijdelijke presentatie van een Ploegwerk. Op andere plekken in Groningen stad en ommeland zijn schilderijen door Lambert Kamps verwerkt in weerbestendige panelen die meerdere jaren blijven staan. Het Groninger Museum is het begin- en eindpunt van de fietsroute van 40 kilometer. Hiermee is de route een waardevolle aanvulling op de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 (te zien t/m 4 november 2018).

De volledige route staat in een routefolder die vanaf 20 juni gratis verkrijgbaar is bij zowel het Groninger Museum als de VVV (Grote Markt) en vanaf dan ook te downloaden is via deploeg100jaar.nl

Feestelijke start bij het Scouting Havik
De lancering van de Ploeg Hotspots route op woensdag 20 juni is op het terrein van Scouting Havik (Jaagpad 1) in Groningen, tevens een van de locaties waar een werk geplaatst wordt. Op deze plek bevond zich het Blauwborgje, waar de Ploegleden regelmatig kwamen om te schilderen en gesprekken over kunst te voeren. Bij de oplevering en openstelling van de fietsroute zijn leerlingen van Leon van Gelder aanwezig. Het gebied aan weerszijden van het Reitdiep is nu hun woon- en werkplek en ook zijn de jongeren betrokken bij een Ploegkunstproject, waar zij een eigen tijdelijke route maken.

Samenwerking
Het project De Ploeg Hotspots is een initiatief van het Groninger Museum en Platform Gras en kwam tot stand in samenwerking met AbelLeisure en Marketing Groningen. Ze vormen de opmaat voor een omvangrijk, meerjarig routeproject rond De Ploeg dat het Groninger Museum gefaseerd in de provincie uitvoert in het kader van het Cultuurpijlerschap van de gemeente en provincie Groningen. De routefolder is gerealiseerd in samenwerking met Marketing Groningen. De route, de markeringen en de routefolder zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Marketing Groningen.

Laatste nieuws