20/6: Natuurlezing “Het neusje van de paling”

It Fryske Gea organiseert op 20 juni van 14.00 tot 15.00 uur in het nieuwe Afsluit Wadden Center de lezing ‘Het neusje van de paling’. De lezing wordt gegeven door natuurgids Johan Zijlstra en gaat over reislustige vissen over de hele wereld. 

Lees ook

Tekst: It Fryske Gea | Foto: foto archief It Fryske Gea

It Fryske Gea organiseert op woensdag 20 juni van 14.00 tot 15.00 uur in het nieuwe Afsluit Wadden Center de lezing ‘Het neusje van de paling’. De lezing wordt gegeven door natuurgids Johan Zijlstra en gaat over reislustige vissen over de hele wereld. 

Vissen die op wereldreis gaan
De verborgen onderwaterwereld is veel complexer en interessanter dan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht. Wist je dat bepaalde vissen een enorme behoefte hebben om te reizen? Het zit als het ware in hun bloed. It Fryske Gea en de Waddenvereniging hebben natuurgids Johan Zijlstra gevraagd een mini-collegetour te geven over dit bij velen nog onbekend, maar erg interessante onderwerp. In één uur tijd vertellen hij waarom vissen zo ver reizen en wat een vismigratierivier is.

Neem bijvoorbeeld de paling, deze reist ongeveer 6.000 kilometer van het zoete water in Nederland naar het zoute water van de Sargassozee. Deze zee, ten noorden van de Atlantische oceaan, is het liefdesoord voor palingen en ook hun geboorteplek. Langzaam drijven de jonge vissen hier mee met de stroming van het water en worden zo meegesleurd naar de kust. Waarna ze steeds verder landinwaarts trekken tijdens het opgroeien. Na een lange reis met allerlei gevaren belanden ze uiteindelijk aan de rand van het IJsselmeer. Hier stoten zij hun neus tegen de Afsluitdijk… en dan?

Tijdens deze lezing ontdekken deelnemers hoe dit verhaal afloopt. Een mooie manier om meer te leren over vissen en de natuur rondom de vismigratierivier!

Info
Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via itfryskegea.nl/eropuit of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) en niet-leden betalen € 9,- (t/m 12 jaar € 5,-).

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook