11 en 12 augustus: Voel de magie van het verleden op Landgoed Verhildersum

Ervaar de magie van het verleden en stap even terug in de tijd tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 11 en 12 augustus.

Lees ook

Tekst en foto: Landgoed Verhildersum Leens

O, als de tijd eens teruggedraaid werd en u even terug kon naar het verleden… Naar de tijd dat alles nog een rustiger tempo had, de karren en werktuigen door paarden werden getrokken en de was nog met de hand gedaan werd. De rokken tot de enkels reikten en de klompen over de keitjes klepperden. De straatjes met de bezem werden geveegd, boter op de boerderij werd gekarnd en rauwe melk tot kaas werd gestremd en de scheerbaas voor 10 cent de mannen fatsoeneerde.

Op Landgoed Verhildersum Leens worden deze herinneringen weer tot leven gewekt. U komt oren en ogen te kort op de Historische Dagen: demonstraties van ambachten, presentaties van musea, de boerenmarkt, schapen drijven, de sterke paarden voor de machines, stoere mannen bij de dorsmachine, de wasvrouw bij het arbeidershuisje, keukenmeiden in de borg, muziek en prachtig uitgedoste mensen. Ervaar deze magie van het verleden en stap even terug in de tijd tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 11 en 12 augustus.

Er is een zweef- en een draaimolen, de muziek van draaiorgel en accordeon klinken over het terrein en de troubadour zorgt voor extra vertier. De waarzegster weet wat de glazen bol voor ieder in petto heeft.

Neem een kijkje bij het arbeidershuisje waar hard wordt gewerkt om de was op tijd aan kant te krijgen, waar gekookt, gebreid, gesponnen en versteld wordt. Wie stopt tegenwoordig de gaten in uw sokken? Vroeger werd er versteld en nog eens versteld. Tot het materiaal helemaal op was. Het arbeidersgezin had het niet breed. Gelukkig hadden ze een commensaal(kostganger) en een groentetuintje. 

In het kanaal liggen historische boten, waarmee u een kort tochtje kunt maken en op zaterdag staan bij de loophut de oude tractoren opgesteld. In de loophut heeft ‘Spinbarg’ een onderkomen gevonden, met animaties van volksverhalen.

Bij de boerderij is het een drukte van belang. Allerlei ambachtslieden, zoals een korfvlechter, profiel-schaver, vlasspinsters, koperslager en steenhouwer, te veel om op te noemen. Ze demonstreren en vertellen over hun werk. De inwendige mens wordt niet vergeten. Op diverse plekken kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of fris met een lekker stuk appeltaart of tulband, een kop soep, vers gebakken vis, garnalen of geurig gebakken brood, zo uit de grote broodoven. 

In de museumboerderij is een keur aan kippen, kuikentjes, duiven en konijnen. En wie weet mag je ze even vasthouden en knuffelen. Verbaas je over de slimme konijnen die een heel parcours met hindernissen lopen tijdens de konijnenhop-wedstrijd. 

Bij de kinderactiviteiten in de knutseltent kunnen kinderen een knapzak maken. En natuurlijk proberen ze de zweef- en draaimolen dan ook even uit, die er vlakbij staan.

Neem een kijkje bij de landbewerking of ervaar zelf het pure handwerk bij de vlegelgroep.

Op zondag is er de traditionele hagepreek in de tuin van de borg, uiteraard in het Gronings, met medewerking van dominee Pieterman en troubadour Gert Sennema.  Verderop op het terrein wordt zondag een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten.  Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. Vergeet ook niet de boerenmarkt en de presentatie van diverse musea te bezoeken op het voorterrein van de borg. Wandel door de prachtige tuin met beelden van kunstenaar Eddy Roos. Bewonder de prachtige landschappen van De Ploeg schilders in het Koetshuis en neus rond in de museumwinkel.

Breng een bezoek aan de borgbewoners in de borg, ervaar hoe het borgleven in de 19e eeuw was en geniet van de muziek van het secretaireorgel en luister naar de verhalen van de keukenmeiden. In de boomgaard kunt u veel te weten komen over oude fruitrassen. Weet u nog, die heerlijke suikerpeer? Of die lekkere appeltjes?  En wie weet waar de honing vandaan komt? 

Dus, wat let u…kom op 11 en 12 augustus naar Landgoed Verhildersum Leens en ervaar de kunst van het genieten. 

Kijk ook op verhildersum.nl

 

 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook