Braam: de zwarte nazomerkoning

Hester Oppedijk van Veen bedacht voor ons heerlijke bramen-recepten en José van Riele maakte er prachtige foto's van.

Lees ook

Tekst en foodstyling: Prinsesheerlijk, Hester Oppedijk van Veen | Foto: José van Riele

De braam is een eigenwijze struik, vol stekelige doorns, maar z’n oogst is zó ontzettend lekker. De takken, zwaar van vruchten, hangen over sloten, langs hekken en op verlaten terreinen. Hester Oppedijk van Veen bedacht voor ons heerlijke recepten en José van Riele maakte er prachtige foto's van. Dat wordt smullen.

Een warme zomer doet de smaak van de braam goed, die is zoet en sappig zoals-ie hoort te zijn. Let wel op: ook al zie je struiken vol verleidelijke vruchten hangen, wildplukken is officieel verboden. Een klein beetje oogsten voor eigen gebruik wordt wel door de vingers gezien, maar de zoetsappige nazomerkoninkjes zijn toch echt bestemd als broodnodig voedsel voor de vogels. Gelukkig zijn er volop zelfpluktuinen waar je, zoveel als je maar wilt, kunt plukken.

Meer lezen over de braam en de overheerlijke recepten? Dit verhaal verscheen in Noorderland, 2018-6. Bestel 'm hier

Laatste nieuws

Zie ook

Kerstbrood

Smullen van Noorderland-kerstbrood

Als cadeau voor de feestdagen verklapt bakkerij Schepers in Sleen het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol!
kniepertjes

Hartige Drentse rolletjes gevuld met geitenkaasmousse en zoete paprikajam

Een heerlijk voorgerecht of snack met de feestdagen!
Pepernoten

Het recept voor pepernoten

Maak zelf deze typische lekkernij!