14 oktober: het paddenstoelenfestival

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 14 oktober het paddenstoelenfestival op haar Landgoed Ennemaborg in Midwolda.

Lees ook

Tekst en foto: Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 14 oktober het paddenstoelenfestival op haar Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Bezoekers kunnen op zoek naar de vele tientallen soorten paddenstoelen die op het landgoed voorkomen, er zijn weer bijzondere theatervoorstellingen en op het gebied van de natuur is er veel te doen.   

Paddenstoelen
Op zondag 14 oktober kan iedereen op Landgoed Ennemaborg op zoek naar paddenstoelen. Het grote bos achter de borg staat er vol mee. Ze zijn er in alle soorten en maten: groot, klein, dik en dun, rood bruin, groen en geel. Er zijn elfenbankjes, boleten en zwammen. Bij veel paddenstoelen staan naambordjes zodat bezoekers zien hoe ze heten. Ook is er deze dag twee keer een wandeling met een gids die van alles over de paddenstoelen vertelt.

Waterbeestjes vangen en uilenballen uitpluizen
Naast paddenstoelen zoeken zijn er tal van andere natuur-doe-activiteiten. Met netten kijken welke waterbeestjes ervoor komen of in de werkschuur uilenballen uitpluizen; op zoek naar botjes en schedels van muizen. 25 graden Noord komt met een soort stormbaan; een survival programma voor sportievelingen. Je kan je eigen brood bakken en bij de werkschuur staat een grote knutseltent waar de Dames van Zoldercollectief zorgen voor een fantasierijke knutselbelevenis.

Theater
In de werkschuur is een speciale voorstelling van de bekende verhalenverteller Erik van Dort en muzikant Niels Kooistra. Ook de verhalenverteller Bastiaan Smit treedt op. In de borg kan je even relaxen en op een lekkere bank genieten van penseelmassage. Over het terrein loopt een echte vuurspuwer rond.

Voor wie en hoe laat?
De dag is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. Ook voor oudere kinderen valt er genoeg te beleven. Iedereen is welkom, zelfs ouders mogen mee. Of de buren, meester of juf, ooms en tantes. Het bos is groot genoeg. Je bent van harte welkom vanaf 11.00 uur en om 17.00 uur gaat in het bos het licht uit.

Slecht weer?
Maakt niet uit. Paddenstoelen hebben juist regen en vocht nodig om paddenstoel te worden. Alle sprookjesactiviteiten zijn in het Koetshuis, borg, schuur of tent. Dus iedereen zit altijd droog. Deelname aan het paddenstoelenfestival is helemaal gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Locatie
Landgoed Ennemaborg, Hoofdweg 100, 9681 AJ in Midwolda.

Laatste nieuws

Zie ook