Drijvende vuurtorens

Sietse Brouwer koestert de maritieme historie en gaf het Engelse lichtschip Jenni Baynton een nieuw leven in Harlingen.

Tekst: Marloes de Moor | Foto: Sietse Brouwer

Ooit waren ze de vertrouwde rode bakens op zee. Met hun felle lichtbundels waarschuwden ze voor zandbanken of rotsen onder water. Sietse Brouwer koestert de maritieme historie en gaf het Engelse lichtschip Jenni Baynton een nieuw leven in Harlingen. Schepen alarmeren doet de Jenni Baynton niet meer, maar radioprogramma’s uitzenden wél. Het is het enige nog actieve radiozendschip ter wereld.

De wind trekt aan tot kracht 7. In de schemering knippert een lichtboei. Verder op zee het zwakke schijnsel van een plezierbootje. Grijze golven met witte schuimsporen rollen tegen de felrode scheepswand van lichtschip Jenni Baynton. Zachtjes deint het aan de lange ankerketting. Aan dek brandt geel ankerlicht.   

Eerder die middag – de lucht was nog strakblauw – tekenden de markante omtrekken van het rode schip zich scherp af tegen de horizon. Op de kade van Harlingen grepen voorbijgangers naar hun verrekijker om het opvallende gevaarte dichterbij te halen. Even roerloos als triomfantelijk lag het daar tussen voorbijglijdende zeilschepen, met op de achtergrond het silhouet van Vlieland.

Meer weten? Dit verhaal verscheen in Noorderland, 2018-7. Je bestelt 'm hier!

Laatste nieuws