12 januari: lezing Zaak Vermaning

In het slotweekend van de tentoonstelling De Zaak Vermaning nodigt het Drents Museum drie deskundigen uit die hun licht over de geruchtmakende zaak Vermaning laten schijnen.

Lees ook

Tekst en foto: Drents Museum

In het slotweekend van de tentoonstelling De Zaak Vermaning nodigt het Drents Museum drie deskundigen uit die hun licht over de geruchtmakende zaak Vermaning laten schijnen. Op zaterdag 12 januari om 14.00 uur geven Anja Schuring (coauteur van het boek De Zaak Vermaning), Reinder van der Molen (de advocaat van Vermaning) en Wijnand van der Sanden (conservator Drents Museum) hun kijk op onder meer de strafzaak en de stenen van Vermaning. 
 

Slotweekend
In het weekend van 12 januari is de tentoonstelling De Zaak Vermaning – Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe voor het laatst te zien in het Drents Museum. Daarom organiseert het museum op zaterdag 12 januari om 14.00 uur de lezing De Zaak Vermaning in drie bedrijven. Tijdens deze lezing belicht Anja Schuring de jonge jaren van Vermaning en vertelt Reinder van der Molen over de strafzaak en hoe hij Vermaning destijds heeft verdedigd. Als laatste komt Wijnand van der Sanden aan het woord die zijn kijk geeft op de vondsten van Vermaning.  

Geruchtmakende periode
In januari 1965 meldde grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Het ging daarbij om werktuigen die circa 50.000 jaar geleden door Neanderthalers gemaakt zouden zijn. Deze vondst was het begin van een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie. Zijn de vondsten van Vermaning nu wel of niet echt? En is amateurarcheoloog Tjerk Vermaning nou wel of geen vervalser? Deze discussie haalde in de jaren ’60 en ’70 regelmatig de voorpagina’s van de (inter)nationale dagbladen. In de tentoonstelling De Zaak Vermaning belicht het Drents Museum die geruchtmakende kwestie.

De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers van het Drents Museum en vindt plaats in de Statenzaal. Reserveren is niet mogelijk, vol is vol.

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook