t/m juni: lezingenserie Kunst in Stad

Vanaf donderdag 14 maart start bij VRIJDAG de lezingenserie Kunst in Stad.

Lees ook

Tekst: VRIJDAG | Foto: Silvia B – Ultra

Vanaf donderdag 14 maart start bij VRIJDAG de lezingenserie Kunst in Stad, een serie over kunst in de publieke ruimte van Groningen met lezingen van Anne Wenzel (14 maart), Herman Lamers (18 april), Silvia B. (16 mei) en Jeroen Doorenweerd (6 juni).

Wie door Groningen loopt of fietst, heeft een grote kans een kunstwerk tegen te komen want inmiddels zijn het er meer dan vierhonderd. Aan sommige zijn we inmiddels zo gewend dat we ze nauwelijks meer bewust opmerken. “Ze maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving”, aldus organisator Wim Bosch.

“Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die bij veel stadsbewoners minder bekend is. Want: waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en… hoe is het eigenlijk gemaakt?” Daarom nodigt VRIJDAG dit voorjaar een viertal kunstenaars uit bij haar locatie Walstraat 34 die in Groningen en elders kunstweken in de publieke ruimte hebben gerealiseerd om hierover te komen vertellen.

Anne Wenzel
Op 14 maart geeft Anne Wenzel (1972, Schüttorf) de eerste lezing uit de serie. Wenzel's soms monumentale keramische beelden verraden een fascinatie voor macht, destructie en verval en verwijzen vaak naar heroïek en de (kunst)geschiedenis. In november 2018 leverde zij een beeld op dat ze speciaal maakte voor de Vishoek (het A-kwartier) in Groningen.

Herman Lamers
De Rotterdamse beeldend kunstenaar Herman Lamers (1954, Bussum) maakte vorig jaar voor het UMCG in Groningen een reusachtig glazen beeld van een jongetje, maar zijn eerste beeld in Groningen stamt echter al uit 1981. Lamers komt op 18 april vertellen over zijn werk.

Silvia B
Kunstliefhebbers kozen het beeld Ultra van Silvia B (1957, Utrecht) op het Cascadecomplex als hun favoriet tijdens de door het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK) georganiseerde Kunst-op-Straatprijs. B. vertelt op 16 mei over haar werk.

Jeroen Doorenweerd
Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd (1962, Terneuzen) realiseert samen met MD Landschapsarchitecten het grootste land-art project van Nederland in Park Meerstad bij Groningen. Op 6 juni sluit Doorenwerd de lezingenserie af.

Laatste nieuws

Zie ook