26 Mei: Inspiratiedag Natuurbegraafplaats Hillig Meer

Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext organiseert op zondag 26 mei de jaarlijkse Inspiratiedag.

Tekst: Hillig Meer | Foto: Karin Hulst, Else Hultink, Hillig Meer

Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext organiseert op zondag 26 mei de jaarlijkse Inspiratiedag. Het thema dit jaar is ‘Verbinding’, met het verleden, met de natuur en met elkaar. Van 11:00 uur ’s ochtends tot 16:30 uur ’s middags zijn bezoekers welkom om kennis te maken met de natuurbegraafplaats en het landgoed Heidehof. Er zijn lezingen, natuurwandelingen, rondleidingen en een informatiemarkt over de groene uitvaart.

Informatiemarkt, ambachten en muziek
De bijzondere tuin rondom het ontvangsthuis wordt ingericht als informatiemarkt voor standhouders. Bezoekers kunnen kennismaken met diverse uitvaartverzorgers en uitvaartfotografen. Daarnaast zijn er leveranciers van duurzame uitvaartproducten zoals biologisch afbreekbare urnen,  manden en kisten. Bovendien zijn er diverse stands aanwezig over rouw- en verliesverwerking.  Tijdens de informatiemarkt zijn er doorlopend demonstraties van ambachten. Hoefsmederij De Tonnemaker verzorgt vanaf 12:00 een demonstratie boomslepen met werkpaarden en laat de kracht van 1 pk zien. Het geheel wordt omlijst met muziek. Op een prachtige buitenlocatie zijn er concerten van violiste Elizabeth Cats, en het New Life Choir (het Syrisch Vluchtelingenkoor uit Groningen).

Wandelingen en lezingen
Er is ook voldoende te beleven voor liefhebbers van de natuur. Imker Harm Veenhuis geeft een demonstratie van zijn bijen en natuurbeheerder Eric neemt je mee op een wandeling langs de bijzondere natuur van Heidehof. Met enig geluk worden er jonge roofvogels geringd. Annetje Braat verzorgt een spirituele wandeling over het landgoed, voor mensen die innerlijke verdieping en verbinding met de natuur willen ervaren. Ook neemt zij bezoekers mee naar de Rituele Plantentuin, een verzameling planten en kruiden met een symbolische en spirituele betekenis. Tijdens de Inspiratiedag zijn er een aantal lezingen en filmvertoningen. De sprekers zullen elk een unieke invulling gegeven aan het thema ‘Verbinding’,  en zetten woorden en beeld in als verbindend element. 

Natuurbegraven
Uiteraard is het ook mogelijk om de natuurbegraafplaats te bezoeken op de Inspiratiedag. Elk half uur is er een rondleiding over de begraafplaats. Elk heel uur vertrekt een rondleiding met de e-car voor mensen die minder goed te been zijn.

De Inspiratiedag op Hillig Meer wordt dit jaar gehouden op zondag 26 mei van 11:00 tot 16:30 uur. De natuurbegraafplaats is gelegen tussen het Drentse Gieten en Rolde, nabij Eext. Het volledige programma is te vinden op www.hilligmeer.nl/inspiratiedag

Laatste nieuws

Westerkerkje

Het Westerkerkje: overnacht in het kleinste houten kerkje van Nederland

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.