4x uitjes met de (klein)kinderen

De kinderen hebben vakantie! Tijd om ze eens mee eropuit te nemen voor een (leerzaam) uitje.

Lees ook

Tekst: Redactie Noorderland | Foto: OnderWaterSafari Natuurmuseum Fryslân

De kinderen hebben vakantie! Tijd om ze eens mee eropuit te nemen voor een (leerzaam) uitje. Zes weken vrij, dat gaat toch stierlijk vervelen? Gelukkig is er genoeg te doen in ons mooie Noorderland, van musea tot leerzame wandelingen door de natuur. Steken ze toch weer wat van op. Daarom hebben wij vijf uittips samengesteld, speciaal voor kinderen.

Drenthe

Hele zomer: Zomerweken in het Dwingelderveld

Wildwandelingen

Ga samen met een boswachter op zoek naar sporen van reeën, spechten, muizen, eekhoorns en andere dieren die in het Dwingelderveld leven. Met een beetje geluk zie je in de verte nog een ree wegspringen. Deze wandeling is leuk voor ouders met kinderen van 9 tot ongeveer 12 jaar. Meedoen kan op 10, 17, 24, 31 juli en 7, 14 augustus.

Vleermuizen zoeken

In de schemer scheren vleermuizen langs bomen en andere obstakels. Ze zijn snel en wendbaar en je hoort ze niet. Ze zenden echosignalen uit dat weerkaatst tegen obstakels. Hiermee bepalen ze hun locatie. Met een batdetector kan de gids vleermuizen opsporen. Op maandagavond 8, 22 juli en 5, 19 en 23 augustus houdt Natuurmonumenten vleermuisexcursies in het Dwingelderveld. De vertrektijden verschillen per datum.

Huifkartochten

Iedere dinsdag en woensdag vertrekt een huifkar vanaf het bezoekerscentrum. Op dinsdagen bezoekt de gids de schaapskooi en de essen van Ruinen en ‘s woensdags gaat de tocht over de heide richting de schaapskooi van Lhee. Daar bezoek je onder andere grafheuvels en indrukwekkende jeneverbesstruwelen. Een leuke excursie voor het hele gezin en ook geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

Voor het complete aanbod, kijk op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld

Friesland 

Hele zomer: Zomervakantie in Natuurmuseum Fryslân

Wie benieuwd is naar het leven onder water kan op OnderWaterSafari gaan, toegankelijk voor bezoekers vanaf vier jaar. Je neemt een duik onder de waterspiegel, zonder natte voeten te krijgen. In een speciaal voertuig maakt je een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Laat je meevoeren door de stroom en ga op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de otter, bever, meerval, zeehond en bruinvis! (Wil je zeker zijn van een plek, boek dan een ticket met tijdslot via www.natuurmuseumfryslan.nl).

Groningen

Iedere woensdag: Het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Deze zomervakantie hoef je je op de woensdagmiddag niet te vervelen! Elke woensdag t/m 21 augustus is er om 13:00 uur en nogmaals om 15:00 uur een speciale kinderrondleiding door het museum. De rondleider neemt je mee naar zijn of haar favoriete object en vertelt daar spannende verhalen over. De rondleiding duurt maximaal 30 minuten, dus je kunt daarna ook nog rustig het museum bekijken. Misschien vind je dan wel jouw eigen favoriete object! Aanmelden hoeft niet, je kunt je gewoon 5 minuten voor de rondleiding begint, melden bij de balie. De rondleiding is gratis, je betaalt wel gewoon de normale entreeprijs. We maken er een mooie zomer van! (noordelijkscheepvaartmuseum.nl).

Zo 28 juli: Struintocht langs de Dollard

Op deze zomermiddag ga je kijken naar de grote groep zeehonden die bij de kijkwand liggen te rusten, waar pups worden gezoogd en jonge zeehonden aan het spelen zijn. Begeleiders van het educatieteam vertellen allerlei wetenswaardigheden over de zeehonden die je hier ziet. Ook kunnen de kinderen zich uitleven op de kwelder en met schepnetjes (bodem)diertjes vangen en deze onder een loep bekijken. Gezinnen met kinderen en/of opa’s en oma’s met kleinkinderen gaan onder leiding van gidsen op ontdekking in dit gebied. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar (basisschool) worden actief betrokken bij hetgeen de natuur ons op deze middag voorschotelt.

Locatie: Bezoekerscentrum Dollard, Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten 
Tijd: 13.30 – 15.30 uur. 
Aanmelden kan via de website: www.groningerlandschap.nl. Deelname is gratis.

Laatste nieuws

Zie ook