10 augustus: Oogstdag en Rundveeshow in Lhee

Op zaterdag 10 augustus vindt voor de 39e keer de Oogstdag plaats in het karakteristieke Lhee nabij Dwingeloo

Lees ook

Tekst: Oogstdag en Rundveeshow Noord | Beeld: iStock

Op zaterdag 10 augustus vindt voor de 39e keer de Oogstdag plaats in het karakteristieke Lhee nabij Dwingeloo. Dit jaar wordt het voor het eerst gecombineerd met de Rundveeshow! Met zijn prachtige Saksische boerderijen vormt Lhee het decor voor een dagje Drents boerenleven anno 1900, waar bezoekers dit jaar dus voor het eerst ook de mooiste koeien van Noord-Nederland kunnen bekijken.

De Rundveeshow Noord vond tot vorig jaar altijd een week voor de Oogstdag plaats in Beilen. Afgelopen jaren zorgde het bestuur van de keuring er al voor dat tijdens de Oogstdag enkele koeien in een authentieke stal te bewonderen waren. Voorzitter Rienk Jonkers is blij met de samenwerking: ‘We wilden met de Rundveeshow Noord graag een breder publiek trekken en zochten daarom contact met de Oogstdag. Dit leidde tot de samenwerking.’ Oogstdag-voorzitter Jantiene Huizinga vult aan: ‘De veekeuring sluit volledig aan op het boerenleven van 1900 dat op de Oogstdag volop te zien en te beleven is. Weliswaar is op de keuring de moderne koe te zien; de belevingen passen goed bij elkaar. Tijdens de Oogstdag kunnen bezoekers dus van alles te weten komen over de koe, het boerenleven anno nu én dat van ruim honderd jaar geleden. Keuring en veiling Centraal bij de keuring staat de beoordeling van het exterieur van de koe. Dit gebeurt in verschillende klassen. Binnen de groepen zwartbont, roodbont en jongvee zijn er verschillende leeftijdscategorieën en wordt gestreden om de titel ‘Oogstmiss 2019’. Tijdens de pauze van de rundveekeuring is er een veiling van een aantal koeien.

 

Dag voor het hele gezin

Bij de Oogstdag staat het boerenleven anno 1900 centraal. Op de akker wordt, net als vroeger, gedorst met de dorsstok- of vlegel. Midden op de akker doet de oude dorsmachine het grote werk. Verder zijn er vele ambachten en demonstraties te zien: De notaris houdt boelgoed, de bakker bakt heerlijke broden in de veldoven, er zijn modeshows van oude kleding en men kan zien hoe vroeger het wassen en wecken in zijn werk ging. Er zijn exposities van onder meer oude trekkers, landbouwmotoren en fietsen, modelbouw en oude gebruiksvoorwerpen. De schaapskudde komt van de hei naar de oogstakker en de hoefsmid en rietdekker zijn aan het werk. Op de braderie vinden bezoekers een grote diversiteit aan waren.

 

Volop activiteiten voor kinderen

De jongste bezoekers komen onderweg leuke activiteiten tegen zoals arenlezen, kinderdorsen en ‘school anno 1900’ met nostalgische kinderliedjes en pleinspelletjes van toen. Ze kunnen onder meer een pannenkoek bakken van zelf gedorste en gemalen rogge, broodjes bakken boven het vuur, zich vermaken op een avontuurlijk klim- en klauterparcours en ponyrijden. Op het terrein van de veekeuring kunnen ze een kalf schetsen, net zoals de boeren dat vroeger lieten doen ter identificatie.’ 

 

Informatie: www.oogstdag.nl

Laatste nieuws

Zie ook