11 oktober t/m 4 januari: lichtkunstwerk Pixi in Drentse bossen

De Pixi komt in oktober weer tot leven in de donkere Drentse bossen

Lees ook

Tekst en foto: Boomkroonpad, Staatsbosbeheer

De Pixi komt in oktober weer tot leven in de donkere Drentse bossen. Het bijzondere lichtkunstwerk bij het Boomkroonpad in Drouwen opende in 2017 en werd inmiddels door ruim 3.000 mensen gezien. Bezoekers kunnen de Pixi nu weer zien van 11 oktober tot en met 4 januari op vrijdag- en zaterdagavond. 

Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. In het duister van de Drentse bossen maken ze contact met hun soortgenoten, en met de toeschouwer. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg. Bezoekers volgen in het donker het pad dat de Pixies aangeven. Op drie locaties op de route ontvouwen zich losstaande kunstwerken, door een samenspel van vele lichtjes. 

Duister en stil
De Pixi is een ervaring waar kunst, techniek en natuur samenkomen. Boswachter Martijn Harms: “De Pixi is een prachtig voorbeeld dat kunst, techniek en natuur goed samen gaan. Je loopt de route in kleine groepjes in het duister en in stilte. In het donkere, stille bos ervaar je de Pixi nog intenser. Met behulp van een speciale lantaarn en de Pixies volg je het pad.”

Elk bezoek uniek
Het kunstwerk is geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur; de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Hoe meer organismen aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Kunst in de natuur
Staatsbosbeheer en WERC zochten in een zorgvuldig proces naar een passende omgeving in Drenthe. Daarbij zijn ecologen en natuurliefhebbers uitgenodigd voor advies. Een onafhankelijk bureau heeft een ecologische toets uitgevoerd. Bij de installatie is goed gekeken naar de invloed van de Pixi op de omgeving. Hierop zijn variabelen zoals lichtintensiteit, kleur en plaatsing van het kunstwerk afgesteld.

Boeken kan vanaf nu op www.staatsbosbeheer.nl/pixi.

Laatste nieuws

Zie ook