Eeuwenoud recept: zo maak je spekdikken uit Groningen

Smaken doen ze alle dagen best, maar spekdikken horen officieel bij oud en nieuw.

Tekst en foto: Jolanda de Kruyf | Recept: Onstwedder Gaarv’n

De Drentse kniepertjes kennen we allemaal wel, maar heb je weleens van spekdikken gehoord? Dit zijn warme koeken met een bite die traditiegetrouw rond de jaarwisseling worden gegeten. Even het wafelijzer zoeken en daarna is het een kwestie van een beslagje kloppen en bakken maar. Wij hebben het traditionele recept voor je. 


Spekdikken: een echte traditie

Smaken doen ze natuurlijk alle dagen best, maar spekdikken hóren officieel bij oud en nieuw. Spekdikken zijn warme koeken, een typisch en stevig streekgerecht uit de Groningse regio Westerwolde. De vrouwen bakten al vroeg in december traditiegetrouw een flinke stapel van deze Oost-Groninger specialiteit, waarvan dan later, tijdens de jaarwisseling, werd gesmuld.

Ingrediënten:

  • 1500 gram roggemeel (grof, met vezels)
  • 500 gram gerstemeel (grof, met vezels)
  • 1000 gram gele basterdsuiker
  • 400 gram roomboter
  • een halve liter water
  • 6 tot 8 eieren
  • 2 droge metworsten (in kleine stukjes)
  • 250 gram ontbijt- of zuurkoolspek

Zo maak je spekdikken:

  1. Het is eigenlijk heel simpel: maak een beslag van alle ingrediënten, behalve het vlees.
  2. Schep vervolgens een lepel beslag op het hete (wafel)ijzer en voeg dan pas de metworst en het spek toe en bak de koeken mooi bruin.
  3. Variëren? Voeg eens een snufje kaneel of een beetje stroop aan het beslag toe voor een extra donkere kleur en zoetere smaak. Probeer ook andere, gedroogde worstsoorten. Want zoveel smaken, zoveel verschillende spekdikken!


Laatste nieuws