Tekst en foto: Jolanda de Kruyf | Recept: Onstwedder Gaarv’n
Sommige oude ambachten heb je zó onder de knie. Spekdikken bakken bijvoorbeeld, warme koeken met een bite die traditiegetrouw rond de jaarwisseling worden gegeten. Even het wafelijzer zoeken en daarna is het een kwestie van een beslagje kloppen en bakken maar!
Smaken doen ze alle dagen best, maar spekdikken hóren officieel bij oud en nieuw. Een typisch, stevig streekgerecht uit Westerwolde. De vrouwen bakten al vroeg in december traditiegetrouw een flinke stapel van deze Oost-Groninger specialiteit, waarvan dan later, tijdens de jaarwisseling werd gesmuld.
Ingrediënten:
- 3 pond (1500 gram) roggemeel (grof, met vezels)
- 1 pond (500 gram) gerstemeel (grof, met vezels)
- 2 pond (1000 gram) gele basterdsuiker
- 4 ons (400 gram) roomboter
- een halve liter water
- 6 tot 8 eieren
- 2 droge metworsten
- half pond (250 gram) ontbijt- of zuurkoolspek
Een heerlijk voorgerecht of snack met de feestdagen!
Hartige Drentse rolletjes gevuld met geitenkaasmousse en zoete paprikajam
Zo maak je spekdikken:
- Maak een beslag van alle ingrediënten behalve het vlees.
- Schep een lepel beslag op het hete (wafel)ijzer, voeg dan pas worst en spek toe en bak ze maar bruin.
- Variëren? Voeg eens een lepel stroop aan het beslag toe voor ’n extra donkere kleur en zoetere smaak, of ’n snufje kaneel. Probeer ook andere, gedroogde worstsoorten. Want zoveel smaken, zoveel spekdikken.