15 februari: Bos- en Houtdag

Bij bosbeheer- en behoud hoort ook boomkap. Soms is dit nodig om een gezond gebied te onderhouden

Lees ook

Tekst: Redactie Noorderland/Staatsbosbeheer | Beeld: Staatsbosbeheer

Bij bosbeheer- en behoud hoort ook boomkap. Soms is dit nodig om een gezond gebied te onderhouden. Op zaterdag 15 februari, tussen 11.00 en 16.00 uur, heten de boswachters van Staatsbosbeheer iedereen van harte welkom op de Bos- en Houtdag bij Buitencentrum Boomkroonpad. Demonstraties houtslepen & carving, excursies en verschillende kinderactiviteiten maken het een leuke dag voor jong en oud.

De boswachter kan alles vertellen over waarom bomen moeten worden gekapt en waar rekening mee moet worden gehouden. De Bos- en Houtdag is dan ook de ideale gelegenheid om een boswachter het hemd van het lijf te vragen. Hij laat onderweg zien waarom de bomen gemarkeerd worden, hoe jong plantmateriaal eruit ziet en vertelt over zijn werk in het bos. Iedere 15 minuten vertrekt er een boswachter bij de infostand op het speelveld, hier zijn geen kosten aan verbonden.

Houtslepen met paarden is inmiddels een ambacht geworden, maar vroeger had elke boswachterij van Staatsbosbeheer wel een houtsleper in dienst. Dat was echt een zwaar beroep; je moest er voor zorgen dat alle bomen die waren omgezaagd in het bos netjes langs de kant van de weg kwamen te liggen. Het was dus belangrijk dat je je paard goed onder controle had, zodat je met de lange bomen netjes tussen de ander bomen kon slepen.

Op deze dag zijn er verschillende demonstraties. Wat dacht je van een indrukwekkende houtoogstmachine, ook wel harvester genoemd! Extra genieten; carving met een elektrische motorzaag, boswachter Albert laat zien hoe je van een boomstam een prachtig kunstwerk maakt. Kinderen kunnen tevens tegen een kleine vergoeding zelf een nestkastje timmeren of een lekker broodje bakken boven een kampvuur.

Datum: 15 februari 2020
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen
Kosten: voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd
Kijk voor meer informatie op  www.staatsbosbeheer.nl/Boomkroonpad

Laatste nieuws

Zie ook