Vogelvrij

Voor mij staat zomer voor vrijheid. Even niks hoeven – dat kan twee weken vakantie zijn, maar één middag vrij doet soms ook wonderen -, geen horloge dat je bij de les houdt of een agenda die de dienst uitmaakt. Gewoon maar wat lummelen met je blote voeten in het gras, je hoofd in de wolken en een zee van tijd aan de horizon. Fijne gedachte. Maar kunnen we nog luchthartig genieten van onze vrijheid als de angst regeert? Als ergens op de wereld dat gevoel van zorgeloosheid ruw gegijzeld en geknakt wordt. In Parijs of Brussel, Nice en Berlijn, Londen en Manchester. Daar moest ik aan denken tijdens de productie van dit extra dikke zomernummer met het thema “Vogelvrij”. Is dat wel zo gepast?

Het antwoord is volmondig ja. Juist nu. Al wint de angst het soms van achteloosheid, we kunnen en willen niet zonder onze vrijheid. In deze Noorderland zoeken we mensen op die zich vrijheid toe- eigenen. Juttend langs de vloedlijn, of midden op het wad met de enkels in het slik. Types die meer waarde hechten aan de vrije ruimte dan aan comfort; ze kamperen op de Afsluitdijk, of op een van de vele natuurkampeerterreinen die ons Noorderland rijk is.
We brengen een toast uit op de vrije geesten die, vaak na een kantel- punt in hun leven, het roer omgooiden en voor geluk gingen. Geluk, dat vaak écht maar in hele kleine dingen zit zoals de vlinders die weer voor een zomers ballet in de tuin zorgen. Kijken kost niks en je zit eerste rang!
Op al die kleine en grotere zaken van het leven heffen we graag het glas. Omdat het kan. Omdat het vrije leven genoten mag worden. Dus vier vooral je vrije momenten en heb elkaar lief.

Ik wens je een heerlijke zomer!

Rodi Nijp-van Reeken Hoofdredacteur

Haal de nieuwste Noorderland nu in de winkel of bestel ‘m hier alvast online. 

Schermafbeelding 2017-07-03 om 15.07.33