Op goed gevoel

Mijn ouders namen mijn broer en mij vroeger regelmatig mee naar het bos. Op zondagmiddag even lekker met z’n allen naar buiten. Als kind vroeg ik me altijd af hoe ze de weg toch wisten tussen de bomen en paadjes die allemaal op elkaar leken; nergens stonden bordjes! Mijn vader zei dat het “op goed gevoel” ging. En zijn gevoel was goed, want we zijn nooit verdwaald.

Toen mijn man en ik jaren later voor het eerst met onze kinderen door het bos liepen, zocht ik het liefst een gemarkeerde route met gekleurde paaltjes. Uiteraard onder het mom “dan hebben de kids iets om te zoeken”, maar heimelijk gaf het vooral mij houvast, omdat ik zeker wist dat we zo weer bij het startpunt zouden uitkomen. Verdwalen is nu praktisch onmogelijk. Met Google Maps in je broekzak en GPS-coördinaten bij de hand. Stiekem is dat best jammer, want dwalen in de zin van ontdekken geeft ook een gevoel van vrijheid. In het wilde weg op avontuur. Wie daarnaar zoekt vindt in ons Noorderland nog veel ongerept moois, al moet je soms even van de gebaande paden af. Maar dat kan heel bevrijdend zijn. Daarom is dit nazomernummer ’n tikje onstuimig. We rollen weer ‘ns ongegeneerd van een duin. Toeren over asfalt naast stoere “motorbabes” met wilde haren en gaan eetbaar lekkers plukken in eigen tuin. We kijken mee bij de opvang van wilde dieren in Westernieland, maken een verantwoorde safari over de Hondsrug en dompelen ons onder in het Wild West-verleden van Bolsward.

En het “wild life”? Dat spot onze natuurfotograaf gewoon in Drentse bossen.
Mijn wilde voorstel: ga weer eens op verkenning zonder navigatie, kijk wat er op je pad komt en ga op je gevoel af. Want dan zit je meestal goed.

Rodi Nijp-van Reeken Hoofdredacteur

Haal de nieuwste Noorderland nu in de winkel of bestel ‘m hier alvast online. 

Forest Trail, in the summer