Jubeltenen

Het zal ergens halverwege februari zijn geweest, dat ik het weer rook: voorjaar.
Er hing nog niks aantoonbaar in de lucht, toch kwam het al uit de grond. Aards verlangen waarin de belofte van iets moois, iets groots besloten lag.

’t Is net of dat moment zich elk jaar eerder aandient, al is de wens natuurlijk de vader van de gedachte. Want dan weet je: het gaat beginnen. De eerste krokussen laten hun kopjes zien en de kieviten een staaltje luchtacrobatiek. Dronken van lentegeluk buitelen ze boven de akkers, en ja hoor, daar gaat de eerste citroenvlinder van dit seizoen. Ineens stap ik zelf ook weer spontaan op de fiets, voor een boodschap in het dorp, neurie zomaar wat voor me uit. Nog even en alles rondom jubelt in geel, roze, wit, een zee van kleuren. Geen houden meer aan.
Net zoals vorig jaar eigenlijk, of het jaar daarvoor. En tóch is alles nieuw onder de zon, oogt de wereld als herboren. Dat schouwspel verveelt nooit. De lente verrast, verwondert en verleidt ons telkens opnieuw.

Daarom blaakt ook deze Noorderland van leven. Welkom nieuw leven, dat gevierd wordt met mierzoete muisjes. Maar ook tweede levens met littekens uit de oorlog, veteranen die vertellen over vallen én weer opstaan. Of geredde levens uit het Groninger Babyhuis: toen piepkleine wondertjes van liefde, nu volwassen mensen met een bijzonder verhaal. We luisteren ademloos naar eilandmoeders die baren “tussen wal en schip”. Struinen door een oeroude eendenkooi die van ruïne tot paradijsje getransformeerd wordt. Nemen ‘n kijkje in de kraamkamers van zoogdieren, reptielen en insecten en we proeven pure traditie van zilveren geboortelepels uit Friesland. We wandelen met gezwinde pas langs de ontluikende krentenbloesems in Drenthe én we slaan geestdriftig aan ’t knutselen: bouw lekker je eigen nestje!

Dus laat maar komen, die geboortegolf van nieuwe avonturen. Wij zijn al uit de startblokken. Stop de winterblues voorlopig ver weg, tussen de kerstballen op zolder, en geef die jubeltenen de ruimte. Schoenen uit, sandalen aan!

Rodi Nijp-van Reeken Hoofdredacteur

Nieuwsgierig naar de ontluikende lente in Noorderland? Vanaf dinsdag 11 april in de winkels of bestel ‘m hier alvast online.